Pojedinim građanima stizali SMS-ovi od "Kralja Petra Prvog"

Ovih dana pojedinim građanima stigao je SMS koji ih poziva da dođu u najbliži bioskop i pogledaju novi film "Kralj Petar Prvi".
Građanima su stizale poruke sadržaja "Čekam vas u najbližem bioskopu", sa potpisom Kralja Petra Prvog.
 
Međutim, odakle ekipi filma brojevi građana koji se prethodno nisu pretplatili na informacije o ovom filmu? Kako je moguće da osobi koja se nije pretplatila na informacije o ovom filmu stigne jedna takva poruka? Kako piše poslovno-tehnološki medij Netokracija moguće je da je iskorišćena neka druga baza podataka za potrebe promocije, iako je takav čin u direktnom sukobu sa onim što kaže Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, što je potvrdio i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić na svom Twitter nalogu.
 
Lice ima pravo da zahteva da ga rukovalac istinito i potpuno obavesti o tome da li obrađuje podatke o njemu, po kom osnovu, u koju svrhu, od koga je podatke pribavio. To znači da ukoliko primaoci nisu dali saglasnost oglašivaču da se njihovi podaci koriste u promotivne svrhe, isti se ne smeju koristiti za promociju ovim putem.
 
 
Iz kompanije MegaCom Film tvrde da je u pitanju interna baza i da za potrebe promocije nije zakupljena lista kontakata koja je u vlasništvu treće strane. Uprkos glasinama da su iskorišćeni čak i državni podaci, iz distribucijske kuće demantuju ovu tvrdnju, odbivši da pruže dodatne informacije o odluci da se na ovaj način reklamira novi film.
 
Bojan Perkov, istraživač pri SHARE Fondaciji, kaže za Netokraciju da je princip transparentnosti jedan od osnovnih principa obrade podataka iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, što znači da svako ima pravo da zna ko obrađuje njegove podatke o ličnosti, po kom pravnom osnovu i kako je došao do tih podataka.
 
"Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji će se primenjivati od avgusta sledeće godine, kao i stari koji je do tada obavezujući, vrlo je jasan u pogledu šta može da se radi sa podacima građana kada se jednom prikupe – bez obzira da li je reč o privatnoj kompaniji ili državnom organu", kaže Perkov.
 
U ovom konkretnom slučaju, ako su podaci za kontaktiranje građana pribavljeni bez adekvatnog osnova ili iškorišćeni suprotno svrsi za koju su prvobitni pribavljeni, svakako da se rukovalac podacima može pozvati na odgovornost.
 
Perkov takođe ističe da svako ko šalje reklamne poruke ovog tipa mora da pribavi pristanak građana za tu konkretnu namenu.
 
"Ukoliko su određeni podaci o ličnosti, na primer broj mobilnog telefona, prikupljeni za jednu svrhu, takvi podaci se bez odgovarajućeg osnova, kao što je na primer saglasnost lica na koje se podaci odnose, ne mogu koristiti u druge svrhe niti deliti sa drugima", objašnjava Perkov.
 
On dodaje da građani imaju pravo da saznaju odakle njihovi podaci onome ko takve poruke šalje, a novi propisi daju im pravo na prigovor.
 
"Građani imaju pravo po kome kada se jednom zahteva prekid obrade podataka o ličnosti, ista obrada mora se odmah obustaviti", zaključuje Perkov.
 
Podsetimo, film "Kralj Petar Prvi" je do sada pogledalo više od 100.000 ljudi, a od samog početka snimanja je bilo propraćeno raznim problemima, uključujući i "spornu prodaju karata deci u školama" pre završetka samog snimanja i manjak novca za završne scene što je i odložilo premijeru.
  • Alex NS

    21.12.2018 08:38
    AV AV ne laje kera sela radi
    Da li ste pitali AV odakle mu baza penzionera i da li će zbog toga biti procesuiran?
  • Vlada

    20.12.2018 13:30
    @/

    Očigledno ti je to metafora za sve što te u životu muči, kad se ta granica pređe onda to više nije stilska figura, nego mentalni poremećaj.
  • /

    20.12.2018 12:15
    /
    @Vlada
    budi ubedjen da je ipak metafora a tvoje strecanje na spominjanje biciklista je simptom nalik onom kada neko otkrije lazljivca pa se ovaj pobuni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.