Stare devizne štediše podnele 1.770 prijava za vraćanje novca

Građani Srbije koji su svoj novac štedeli u bankama bivših jugoslovenskih republika, a čija sredstva su ostala "zamrznuta" nakon raspada SFRJ, podneli su do sada 1.770 prijava za povraćaj novca.
Stare devizne štediše podnele 1.770 prijava za vraćanje novca
Foto: Pixabay
S druge strane, kažu za Tanjug u Ministarstvu finansija, iz bivših jugoslovenskih republika stiglo je oko 6.000 potraživanja na adresu nadležnih u Srbiji.
 
Radi se o neisplaćenoj deviznoj štednji koja je položena do 27. aprila 1992. godine kod banaka sa sedištem na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritoriji bivših republika SFRJ.
 
Za sada nije poznat tačan broj štediša koji traže svoj novac kao i visina sredstava koja "leže na računima" banaka, a koje su u međuvremenu promenile vlasnike.
 
Iako do sada nije utvrđeno koliko novca je ostalo u bankama, najviši iznos koji po zakonu može biti isplaćen je ukupno oko 310 miliona evra. U taj iznos je uračunata i kamata do 2016. godine.
 
Tek kada se utvrdi ukupan broj priznatih prijava potraživanja i ukupan iznos štednje, znaće se cifra koja mora da se isplati, ako ne štedišama na čije ime je glasio račun, onda njihovim naslednicima.
 
"Tačan broj štediša iz Srbije koji će ostvariti pravo na deviznu štednju će se znati nakon završetka prijavljivanja potraživanja 23. februara ove godine", kažu za Tanjug u Ministarstvu finansija.
 
Najveći iznos potraživanja se odnosi na banke sa sedištem na teritoriji Srbije, a koje su imale filijale na teritorijama bivših republika SFRJ, kao što su, na primer, Jugobanka, Investbanka...
 
Zakon o regulisanju javnog duga Srbije, po osnovu neisplaćene devizne štednje građana, predviđa isplatu štediša sa prostora cele bivše Jugoslavije, od 31. avgusta 2019. godine do 29. februara 2024.
 
U Ministarstvu finansija kažu da s obzirom da je prošlo dosta vremena i da su mnoge banke promenile vlasnike ili su u stečaju (Jugobanka je u stečaju, kao i Investbanka), podaci koji se tiču potraživanja se prikupljaju i od banaka sledbenica, a kojih ima više od 20.
 
Iznos štednog uloga biće konvertovan u amortizacione obveznice onim štedišama kojima se prizna pravo na isplatu i visina potraživanja. Isplatiće se, kažu nadležni, u deset jednakih polugodišnjih rata koje dospevaju svakog 31. avgusta i 28. februara.
 
Početak isplate je planiran za 31. avgust ove godine, a trebalo bi da bude završena zaključno sa 29. februarom 2024. godine.
  • jeftini

    09.01.2019 16:55
    kredit
    za prevarante

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.