Menu 021

Blokirani računi u sudovima najbolji dokaz neefikasnog pravosuđa

U prethodne tri godine račun Prvog osnovnog suda u Beogradu bio je u blokadi ukupno 1.091 dan, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.
Info 11.01.2019. | 17:45 > 18:03
Blokirani računi u sudovima najbolji dokaz neefikasnog pravosuđa
Foto: 021.rs
Drugim rečima, račun najvećeg suda u zemlji od početka 2016. godine nije bio u blokadi svega četiri dana, piše list Danas.
 
Situacija nije mnogo bolja ni u većini drugih sudova, pa je tako račun Višeg suda u Beogradu u istom periodu bio blokiran 1.062 dana, Višeg suda u Kragujevcu 1.006 dana, Osnovnog suda u Novom Sadu 1.057 dana, Drugog osnovnog suda u Beogradu 982 dana...
 
Primarni razlog za blokadu računa velikog broja sudova u zemlji, prema rečima predsednice Osnovnog suda u Velikoj Plani Renate Pavešković, leži u naknadama sudskih troškova koji u slučaju oslobađajućih presuda padaju na budžetska sredstva samih sudova. Kako navodi, sud u Velikoj Plani nema tih problema, pošto se radi o malom sudu.
 
"Međutim, kada se desi da nam račun zapadne u blokadu, mi se obratimo Ministarstvu pravde koje najčešće ima sredstva da nam prosledi i odblokira račun. Niz je razloga zbog kojih sudu može da bude blokiran račun. Negde se sudovima ne prosledi dovoljno novca, negde rukovodstvo suda ne reaguje dovoljno hitro i zatraži novac", ističe Pavešković za Danas.
 
Širok je spektar troškova koji mogu da opterete budžete sudova. Pored već spomenutih sudskih troškova, sudovi plaćaju i naknade za povredu prava na suđenje u razumnom roku, naknade za neosnovan pritvor, naknade policiji i zatvorima za sprovođenje okrivljenih na sudske pretrese... Međutim, kako kaže predsednica suda u Velikoj Plani, jedan od problema je i što sudovi ne uspevaju da naplate dugovanja
 
To što su računi sudova blokirani ne znači da sudije ne dobijaju plate. Kako za Danas kaže Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, sudovi, kao i mnogi drugi organi, imaju duple račune.
 
"Računi sa kojih se isplaćuju plate nisu podložni blokadi. Međutim, činjenica jeste da su sudovi u blokadi zbog neosnovanih pritvora, probijanja razumnog roka u postupku, kao i oslobađajućih presuda usled aljkavosti optužnica. Država bi trebalo da obezbedi sredstva za nesmetano funkcionisanje pravosudnih organa i morala bi da obezbedi samostalan budžet, jer bi tek tada pravosuđe bilo nezavisno. Između ostalog, pravosuđe sudi i državi. Da li to može da radi nepristrasno, drugo je pitanje", navodi Slađanka Milošević.
 
Iako sudije dobijaju plate, blokadu računa sudova i te kako osećaju drugi učesnici u pravosuđu. Kako za Danas kaže Viktor Gostiljac, predsednik Advkatske komore Srbije, advokati čekaju jako dugo da bi naplatili sudske troškove.
 
"Iz sopstvenog iskustva i iskustva kolega sa kojima sam razgovarao, čeka se više od godinu dana da bi se naplatili od sudova. Neki pokreću izvršne sporove, neki prosto čekaju, ali u svakom slučaju radi se o neprimereno dugačkom vremenskom periodu", navodi Gostiljac.
Autor: Danas
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • Pera pisar
  15.01.2019 11:36
  Od tužilačkog oportuniteta prošle godine prikpljeno je 445 miliona dinara koji su uplaćeni na žiro račun Ministarstva pravde i podeljeni humanitarne svrhe raznim.
  Zašto ova sredstva nisu rasporedjena sudovima za plaćanje troškova?
  Gde su sredstva od sudskih taksi, od paušala u krivičnim postupcima i od novčanih kazni u krivičnim postupcima koje plaćaju okrivljeni?

 • Linea
  12.01.2019 15:23
  @Kojot
  Zaista se nadam da ćete jednog dana biti u poziciji da menjate tarifu, pa snizite na 1.000 dinara svaki izlazak na službenu odbranu i tako budete herojski zaštitnik budžeta. Onda ćete verovatno biti stariji advokat, pa će Vam mlađe kolege prigovarati da su im su im te dve-tri službene odbrane, koje imaju godišnje, mnogo značile jer su njima mogli da pokriju dobar deo doprinosa. "Brani se ćutanjem", nije epohalna odbrana i na moju žalost nijedan klijent mi se nije tako branio. Ali je epohalno kada većina osumnjičenih dobije nezaustavljivu želju da pričaju, pa brbljaju i šta treba i šta ne treba, a na vama je da im pomognete. Što se tiče pritvora ne bih ovde mnogo pisao, ali ljudima je zbog famoznog 194. st. 1 određivan pritvor i posle obične porodične svađe. Što se tiče starijih kolega, na nepravdu ćete morati da se naviknete. Niti nas oni vole, niti imaju razloga da nas vole. A ne voli nas ni narod pun predrasuda, iako pokušavamo da se časno bavimo ovom profesijom. Pozdrav od onog sa debljom kožom ;)
 • Antibot
  12.01.2019 14:43
  Mani ga mito,
  Ne vidim kakve veze tvoj komentar ima sa ovom vesti? Jesi dobio sendvič za skretanje teme sa sudova i tužilaštva na advokaturu i ove druge?
 • Slavija
  12.01.2019 14:29
  @Mani ga Mito
  Izvoli uzmi advokatsku Tarifu pa vidi da li je vršenje uvida u katastar kada advokat to radi predviđeno kao trošak ili nije. Notari i izvršitelji nisu državni službenici, već preuzetnici ne rade za državnu platu već za svoj džep. A te priče sa pranjem novca pričaj maloj deci... Izneo sam činjenice, koje kada već znaš da koristiš kompjuter možeš da proveriš. Nemoj da mi "uzvraćaš" ponavljanjem jedne te iste tirade što svi ponavljate iznova, a koja nema veze sa stvarnošću. Zbog takvih što sve znaju, država nam i propada.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest