"Informeru" privremenom merom zabranjeno da objavljuje informacije o javnim izvršiteljima

Viši sud je delimično usvojio predlog Komore javnih izvršitelja za izricanje privremene mere "Informeru" za tekstove koji sadrže povredu pretpostavke nevinosti, dostojanstva ličnosti i govor mržnje.
"Informeru" privremenom merom zabranjeno da objavljuje informacije o javnim izvršiteljima
Foto: Pixabay
Odlukom Višeg suda u Beogradu zabranjeno je urednicima lista i portala Informer Draganu J. Vučićeviću i Aleksandru Ignjatoviću da ponovo objavljuju informacije da su javni izvršitelji "gori od zelenaša", da "otimaju kao mafija" i da su "gori od najgorih mafijaša i zelenaša", saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).
 
U privremenoj meri Višeg suda navodi se da će za svako ponovno objavljivanje tih tekstova Vučićević i Ignjatović morati da plate tužiocima 100.000 dinara.
 
Komora izvršitelja tražila je zabranu ponovnog objavljivanja 30 tekstova, ali je sud tu meru izrekao samo za tri – "Javni izvršitelji gori od zelenaša", "Ponovo divljaju. Izvršitelji otimaju kao mafija" i "Izvršitelji gori od najgorih mafijaša i zelenaša".
 
Sutkinja Stanislava Mitrović u obrazloženju privremene mere, u koju je UNS imalo uvid, navodi da "sadržina objavljenih informacija po nalazu suda podstiče mržnju, što je nedopustivo, i predstavlja veliku opasnost za društvo, jer se na taj način uništava i urušava institucija javnih izvršitelja i građani gube poverenje, što unazađuje pravosudni sistem".
 
U presudi se dodaje i da "sud smatra da, iako je Ustavom i zakonom zagarantovana, sloboda informisanja i izražavanja ne može kršiti zabranu govora mržnje koja nije ništa manje značajna od navedenih sloboda".
 
Sud u obrazloženju navodi da su "javni izvršitelji ovlašćeni nosioci funkcija po zakonu i kao takvi vrše javna ovlašćenja", kao i da po Zakonu o javnom informisanju i medijima imaju "suženiju zaštitu ličnih prava u medijima".
 
U rešenju se navodi da "naslovi ne sadrže i ne predstavljaju opravdani interes javnosti za objavljivanje inkriminisanih reči, odnosno neprimeren izbor izraza i reči". U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je "sud uzeo u obzir da je Evropski sud za ljudska prava prihvatio žestoku i oštru kritiku, kao i slikovite izraze koji imaju tu prednost što skreću pažnju na pitanja koja su predmet rasprave".
 
U saopštenju se ukazuje da je Komora javnih izvršitelja podnela tužbu protiv Informera u ime javnih izvršitelja i zamenika javnih izvršitelja Mirjane Dimitrijević, Aleksandre Trešnjev i Miljana Trajkovića. U Komori javnih izvršitelja u Beogradu UNS-u je rečeno da ovo rešenje nije pravnosnažno, jer su prigovore uložili i tužilac i tuženi.
  • Lenka

    15.01.2019 09:18
    Strašno
    Ovi naši sudovi će na kraju doneti presudu da mi Srbi ne smemo da iznosimo svoje sumnje, strahove ili mišljenja.
    Ćak kao u ovom slučaju kada je jasno da je Informer nesporno u pravu, oni (sudije) donose presudu suprotnu bilo kakvoj logici ili razumu.
  • Паор

    15.01.2019 08:56
    Јој
    Значи сада је проблем што је Информер објавио да јавни извршитељи пљачкају грађане горе од зеленаша, да се богате на обесправљеном народу (ко су обесправиле баш судије својим нерадом и злоупотребама положаја), а не они који чине ова злодела?

    Ево примера вама дође извршитељ по некој тужби за дуг ваше приватне фирме од 5000 евра.
    Тај дуг у криминогеном поступку који спроводе ти "носиоци јавних функција" нарасте на 50-60 хиљада евра, па вам ти "носиоци јавних функција" продају стан за 60% од вредности некретнине да би наплатили дуг, а потом вам исплате разлику од коју хиљаду евра.

    Е све би ово можда и могло и да прође, да не постоји једна зачкољица, на пример вама истовремено држава (клинички центар, суд, војска, пореска управа и сл.) дугује 20000 евра, још од пре настанака вашег дуга држави.
    Дражава допушта наплату вашег дуга, према њој или према неком трећем, али не и наплату од ње саме.

    На пример мом пријатељу адвокату за одбрану по службеној дужности држава, тј. суд дугује преко 20000, а рачуни им у блокади, сем оног преко кога примају плате, а преко тога не може да се наплати, јер му то не дозвољавају.
    Иначе, браниоцима ангажованим по службеној дужности исплаћује се накнада са рачуна суда, тужилаштва или Министарства унутрашњих послова зависно ко је истог ангажовао.
    Ако он дугује држави, дођу му и плене имовину, макар то био мањи износ од дуга државе према њему.

    Где је ту право и правда?
  • Blagzor

    15.01.2019 01:24
    URaharaZR@gmail.com
    Šta briga Informer, imaju oni jaka leđa, čik da vidim koliko će dotični sudija da izdrži kad stupi na snagu novi AV zakon.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.