Đorđević: Prekvalifikacije dale dobre rezultate, proširujemo na one koji su završili gimnaziju

Ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević kaže da prekvalifikacija u oblasti IT daje dobre rezultate.
Đorđević: Prekvalifikacije dale dobre rezultate, proširujemo na one koji su završili gimnaziju
Foto: 021.rs
On kaže da je potrebno da se program prekvalifikacije proširi i na druga zanimanja. 
 
Đorđević kaže da je krajem prošle godine održao sastanak sa direktorima nacionalnih službi za zapošljavanje i da im je dao zadatak da na terenu anketiraju poslodavce i vide koja su im zanimanja potrebna. 
 
"Uradili smo akcioni plan za 2019. godinu. U njemu ima nešto manje IT stručnjaka nego što je ranije bilo planirano, ali je sada dosta drugih zanimanja koja nedostaju i biće u našem fokusu", rekao je Đorđević za TV Pink. 
 
Prekvalifikacije će posebno biti usmerene na ljude koji su završili gimnazije i nisu nastavili fakultet, te će prekvalifikacijom moći da dođu do zanimanja. 
 
Zamenik direktora NSZ Petar Jarić kaže da se na evidenciji Nacionane službe za zapošljavanje trenutno nalazi manje od 550.000 ljudi dok je pre četiri godine bilo 750.000 ljudi. Najtraženiji profili su, dodaje, kuvari, konobari, vozači, operateri na CNC mašinama, zavarivači, mašinski tehničari, dok što se tiče visoke stručne spreme tu su ekonomisti, inženjeri mašinstva, profesori stranih jezika, lekari sa određenim specijalizacijama.
 
Podsetimo, Nacionalna služba za zapošljavanje nedavno je obustavila javnu nabavku kojom je tragala za IT firmama koje će raditi obuke junior programera. Odluka je doneta iznenada, tri dana pre isteka roka za završetak tendera otvorenog postupka. Obuke su inicirane sa ciljem upošljavanja u IT-ju, vrlo popularnom tržištu rada u Srbiji, ali je upravo ovaj tender okončan jer su poslednje analize pokazale da je potražnja za junior developerima zapravo mala.
 
Tačnije, prethodna faza IT prekvalifikacija nije dovela do, smatraju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i u Vladi Srbije, koji su inicirali posao, zadovoljavajućeg zapošljavanja novih programera. Svega 17 odsto od ukupno 698 polaznika obuka u prethodnom ciklusu uspelo je da se zaposli četiri meseca po završetku prekvalifikacije, što je bilo presudno da komisija odluči da obustavi javnu nabavku (i o tome ne postavi adekvatno obaveštenje).
 
Opširnije o otkazanoj obuci čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Novi Sad

    16.01.2019 17:59
    Klasičan spin
    Aha...pošto ste zaposlili fakultetski obrazovane,sad bi gimnazijalce..Ko je ovde lud???
    Verovatno ja, što sam još uvek u ovoj zemlji.
  • Krk u brk

    15.01.2019 22:48
    Deluzija na delu.
  • Inspektor Višekruna

    15.01.2019 19:41
    @Tasa 1951
    17%
    Izvrstan rezultat ako je istinit!
    Pogotovo ako se poredi sa rezultatima kurseva po raznoraznim "školama" tipa PHP programer zarađuje preko kilo evra mesečno, za 2-3 meseca i više stotina evra naučićete PHP.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.