Veselinoviću dve godine zatvora zbog iskopavanja šljunka

Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa severa Kosova, osuđen je danas u Pirotu na dve godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka.
Njegov kum Milan Radoičić oslobođen je optužbi jer, kako je naveo sudija Bojan Antić, nije bilo dokaza da je učestvovao u ovom poslu, piše KRIK.
 
Osim Veselinovića, na po dve godine zatvora osuđeni su Goran Makragić i Ivan Stamenović. Samo Stamenović prisustvovao je izricanju presude.
 
Sudija Bojan Antić u obrazloženju naveo je da je na odluku najviše uticao sadržaj prisluškivanih razgovora u kojima se čuju dogovori u vezi sa ovim poslom. Prema njegovim rečima, postoje naznake da je Radoičić bio umešan, ali da nije bilo dokaza da bude osuđen.
 
Presuda nije konačna, jer o njoj tek treba da odlučuje Apelacioni sud.
 
Ovo je druga presuda u slučaju. Zanimljivo je da je isti sudija u februaru 2017. oslobodio svu četvoricu optuženih, navodeći da je u pitanju prekršaj, a ne krivično delo. Apelacioni sud je presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje.
 
Suđenje je krenulo iznova u novembru 2017, ali je tokom godinu dana bilo odloženo šest puta – zbog veštačenja, ali i nedolaska okrivljenih. Veselinović i Radoičić pojavili su se prošlog meseca na iznošenju završnih reči.
 
Veselinoviću, Radoičiću, Goranu Makragiću i Ivanu Stamenoviću sudilo se zbog malverzacija tokom poslova na izgradnji deonice puta od Pirota do Dimitrovgrada koja pripada Koridoru 10. Oni su bili optuženi da su od maja 2011. do juna 2012. nelegalno kopali šljunak, a zatim ga koristili za gradnju puta.
 
Makragić je kao vlasnik firme "Mak 037 trade" zaključio ugovor sa beogradskim ogrankom preduzeća "Alpina Bau" o isporuci građevinskog materijala za izgradnju novog puta. Veselinović i Radoičić su finansirali početak radova, obezbedili kamione i mehanizaciju, piše u optužnici koja je podignuta u februaru 2013, a izmenjena u oktobru prošle godine.
 
Stamenović je bio zaposlen kod Makragića i njemu je bilo povereno da upravlja ovim poslom. On je, tvrdi tužilaštvo, uzimao u zakup poljoprivredno zemljište i ne menjajući mu namenu bez dozvole iskopavao pesak i šljunak. Veselinović je na sudu rekao da je reč o politički montiranom procesu i da su njih četvorica optuženi jer je "ranije bila drugačija politička klima" i da je došao u sukob sa moćnim ljudima koji su obećali da će mu uništiti život.
 
Radoičić se kratko branio. Rekao je da je za posao saznao od kuma Veselinovića, ali da u njemu nije učestvovao.
 
Krivična prošlost
 
Zvonko Veselinović danas je prvi put osuđen, iako se protiv njega vodilo više sudskih postupaka. Međutim, i ovu presudu mogao bi da preinači Apelacioni sud.
 
U policijskim izvorima spominje se u Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice.
 
Hapšen je 2003. godine zbog trgovine heroinom. Veselinović se branio rekavši da su mu policajci podmetnuli drogu. Oslobođen je dve godine kasnije. Postao je poznat javnosti kada je 2011. godine organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom. Veselinović se dovodio u vezu sa švercom nafte, međutim, za ove navode nikada nije optužen.
 
U junu 2012. protiv Veselinovića i njegovog kuma Milana Radoičića podignuta je optužnica za zloupotrebu položaja jer su nagovorili svog poslovnog partnera da zadrži kamione koje je kupio na lizing i nakon raskida ugovora, a zatim da im ih ustupi da ih koriste na teritoriji Kosova. Njih dvojica su oslobođeni 2016. godine, a njihov saradnik je priznao delo i osuđen je na tri godine zatvora.
 
Kumovske veze
 
Radoičić, kao i Veselinović, ima kriminalnu prošlost. Bio je optužen da je 2003. učestvovao u otmici makedonskog biznismena, međutim, oslobođen je svih optužbi jer je oteti čovek osam godina kasnije promenio iskaz. Zbog falsifikovanja dokumenata osuđen je uslovnom kaznom.
 
Radoičić je postao jedan od najmoćnijih ljudi na severu Kosova, a njegovo ime dospelo je u žižu javnosti posle ubistva Olivera Ivanovića u januaru ove godine. Nekoliko meseci pre neko što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN u oktobru prošle godine govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova.
 
Radoičićeva dotadašnja uloga vladara iz senke nekoliko meseci kasnije je i ozvaničena pošto je postavljen za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koјu je podržala Srpska napredna stranka. Zvaničnici u Srbiji negirali su bliskost sa Radoičićem i njegovim kumom, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama.
 
Kosovska policija je pre manje od mesec dana pokušala da uhapsi Radoičića u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, međutim, nije uspela da ga pronađe. Dan ranije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, mada je Vučić negirao da je on u Srbiji.
 
Radoičić se obratio javnosti saopštenjem rekavši da je blizu, ali da nema nameru da se predaje kosovskim organima, optužujući ih da žele da ga ubiju jer brani srpski narod na Kosovu. Potom se samo dan kasnije pojavio na saslušanju u policiji u Beogradu. Predsednik Vučić je u svom gostovanju na RTS-u stao u njegovu odbranu. Istakao je da može sa sigurnošću da tvrdi da Radoičić nije učestvovao u ubistvu Ivanovića jer je navodno prošao poligraf u policiji.
  • Novosadjan

    15.01.2019 20:32
    Ma vidi se po njemu da je postenjacina pravi patrijota salim se
  • Srki

    15.01.2019 19:43
    Jkp
    Dokle vise ce da maltretiraju posten svet
  • Tasic 1951

    15.01.2019 18:55
    Samo bezanija odavde deco
    "Međutim, i ovu presudu mogao bi da preinači Apelacioni sud...."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija