Građani koji do kraja marta ne uplate doprinose gube svojstvo osiguranika

Građani koji sami uplaćuju doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, dužni su da do kraja marta uplate zaostale rate iz perioda pre septembra 2018. godine.
 Građani koji do kraja marta ne uplate doprinose gube svojstvo osiguranika
Foto: 021.rs
Naime, izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su stupile na snagu 30. septembra 2018. godine, predviđeno je da onima koji sami uplaćuju doprinose za penziju, a ne plate doprinose u roku od šest meseci, prestaje svojstvo osiguranika.
 
Izmene zakona usloviće, dodaju, i prestanak osiguranja određenom broju osiguranika za koje se utvrdi da pre 30. septembra 2018. nisu platili doprinos u roku od šest meseci od dana dospelosti, bilo zato što su plaćali doprinose za PIO na nižu osnovicu od utvrđene ili zato sto su neredovno izmirivali obaveze. 
 
Ovi osiguranici neće moći da naknadno uplate doprinose za period za koji doprinos nije plaćen, navodi se u saopštenju PIO fonda. Osiguranicima koji su plaćali doprinose u tačnom iznosu i u roku, podaci se registruju u matičnoj evidenciji i predstavljaju osnov za obračun penzija kada se za to steknu uslovi, kažu u PIO. 
 
Svi koji ispunjavaju zakonske uslove za uplatu doprinosa za PIO, po osnovu člana 15 Zakona, odnosno, dobrovoljno se opredele za samostalnu uplatu, čak i ako im je rešenjem Fonda prestalo svojstvo osiguranika po prethodnom zahtevu, mogu ponovo da podnesu zahtev i pristupe obaveznom osiguranju. 
 
"Od uplate za januar 2019. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su za 3,76 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju", kaže se u saopštenju Fonda. 
 
Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, navode, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 23.921,00 dinar, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 341.725 dinara. Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 26 odsto, što znači, kažu, da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 6.219,46 do 88.848,50 dinara. 
 
Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2019. godinu i dostupni su građanima na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama. Inače, pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju sva lica koja su van osiguranja (nezaposleni, studenti, domaćice, đaci...) pod uslovom da su starija od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji, da nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.
  • Tasic 1951

    16.01.2019 08:35
    Samo bezanija odavde deco
    Komsija ima firmu za neki dizajn i programiranje radi samo sa strancima,drugi malo dalje ima firmu za vodoinstalacije i sanitarije.

    Oboje su zatvorili firme kao "preduzetnici" pre par godina i registrovali novu firmu sa istim imenom i sedistem kao DOO(preduzece drustvo sa ogranicenom odgovornoscu).

    Na pitanje zasto kazu lepo" U Srbiji registrujes DOO i niko ti nista ne moze nema potrebe nista da uplacujes nikakva osiguranja doprinose nista prodje dve godine zatvore ti firmu odes u APR otvoris novu sa 100 dinara i nikom nista."

    Ovo je indirektno savet svim preduzetnicima da MOMENTALNO ZATVORE svoje preduzetnicke radnje ako mogu i da registruju DOO.

    Osnivac preduzetnicke radnje odgovara svim svojim kapitalom i prihodima ukljucujuci i penziju,osnivac DOO odgovara SAMO I SAMO osnivackim kapitalom koji moze biti i i 100 dinara pri osnivanju zvanicno po zakonu o osnivanju doo.

    Raspitajte se dobro pre nego dinara date ovoj nazovimo je drzavi ako je jos uvek drzava.Kakva je drzava prema Vama-takvi i Vi trebate biti prema toj drzavi.Ni gori ni bolji.

  • @Steva

    16.01.2019 07:53
    Ništa se ne gubi, osim perioda koji nije plaćen. Uplaćene godine ostaju.
  • rok

    16.01.2019 06:59
    Srbija - drzava rokova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.