Srbija će za jednu iscepanu stranicu Miroslavljevog jevanđelja dati sedam slika

Srbiji će biti vraćena 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, a zauzvrat naša zemlja će Rusiji pokloniti sedam slika ruskog slikara Nikolaja Reriha, dogovoreno je pre nekoliko dana, kada je ruski predsednik Vladimir Putin bio u poseti u Beogradu.
"Mislim da mnogo dajemo i da nije fer trampa", kaže za "Blic" svoje prve utiske Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i nekadašnji kustos Narodnog muzeja.
 
Iako je ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio za "Sputnjik" da te slike nikada nisu izlagane i da nisu naše, Kusovac ga demantuje.
 
"Čim sam prvi put video izložbu Reriha šezdesetih godina u Moskvi, po povratku sam uvrstio njegove slike u stalnu postavku Narodnog muzeja. Napravio sam bio čitavu jednu sobu za Reriha i još nekoliko ruskih umetnika. Pomenute slike su nastale otprilike između dva svetska rata, a najstarija je, ako se ne varam, bila iz 1913. Imamo dosta dobru kolekciju ruskih slikara. Utoliko mi je više žao. Da smo dali jednu sliku pa da razumem", priča Kusovac za "Blic".
 
Prema njegovim rečima, ova razmena je utoliko više neravnopravna jer se nama vraća stranica Miroslavljevog jevanđelja koju je ruski arhiepiskop i naučnik Porfirije Uspenski prilikom posete Hilandaru 1845/46. godine najverovatnije na svoju ruku otcepio, dakle nije je dobio, dok mi sedam slika poklanjamo.
 
"Naučno gledano, ta 166. stranica je potpuno obrađena. To što će se ona vratiti i što ćemo kompletirati naše devastirano četvorojevanđelje je lepo i ja se, naravno, radujem i bilo je i prirodno da će nam ga vratiti čim smo otkrili gde se čuva. Utoliko pre što su neki ruski stručnjaci učestvovali u konzervaciji Miroslavljevog jevanđelja, poput dr Bikove, velikog majstora u tom domenu. Ona je sve znala i o spornom listu koji je čuvala i obrađivala. Ne znam zašto sada dajemo toliko", pita se Kusovac i nastavlja:
 
"Sedam komada nije šaljiva stvar, utoliko pre što Rusi, koji svoja kulturna dobra stavljaju u takozvane rangirovke, Reriha svrstavaju u I kategoriju i tada znate da je reč o velikom kapitalu. U I kategoriji su najveći ruski umetnici poput Maljeviča, Kandinskog, Larionova, Rjepina, Surikova... To znači da su mu odredili veliku cenu. Ja nisam našao kolika mu je cena na 'art price' portalu, što znači da je redak. Ne znam šta bi se dogodilo da se pojavi na tržištu. U svakom slučaju, dajemo veliki poklon i mislim da preterujemo. Da smo dali jednu sliku, recimo tu za kojom je vapio (Gosti iz inostranstva) ajde-de... Mislim da za ono što nam je praktično nelegalno odneto nismo fer prošli. Siguran sam da naši monasi nisu poklonili Uspenskom list Miroslavljevog jevanđelja. Tada je Hilandar bio više pod bugarskom nego našom jurisdikcijom pa se nisu mnogo ni trudili. Da su naši monasi tada čuvali, verovatno ne bi tek tako prošlo", ubeđen je Kusovac.
 
Rerihove slike su u Srbiju najverovatnije doneli pripadnici ruske emigracije.
 
"On je imao dosta dekorativan stil i pretpostavljam da je neko od ruskih slikara ili scenografa doneo sa sobom neku sliku. Ruski emigranti su nam napravili i pozorište i balet i iza svega što je nastalo između dva svetska rata stoji ruska emigracija, ruski umetnici i stručnjaci, pa računam da je verovatno neko od njih ostavio Rerihove slike, ali svaki komad je svakako inventarisan, obrađen, publikovan i izlagan. Poreklo tih slika nije tajna", napominje Kusovac.
 
Ceo tekst "Blica" o ovoj trampi možete pročitati OVDE.
  • Toliko

    21.01.2019 14:38
    Čudo da se niste zainteresovali za artefakte iz Voiminacijuma, koji odoše za ameriku da se nikada ne vrate.
    Ali, kad je neko pristrasan, taj istinu ne vidi.
  • bibi

    21.01.2019 14:37
    Reč-dve o "bezvrednom" Rerihu
    Rerih je sve samo ne bezvredan i nepoznat ruski slikar i cenjen je u celom svetu - čak i u Njujorku postoji muzej posvećen njegovim delima. Bio je ne samo slikar, već i teozof, spiritualista i arheolog. Što bi se reklo, Takođe, Hauard Lavkraft je bio veliki obožavalac njegovih dela i čak je i jednu svoju priču ("U planinama ludila") napisao inspirisan Rerihovom slikom tibetanskog predela. Uostalom, u tesktu se navodi da i sami Rusi Reriha svrstavaju u I kategoriju, zajedno sa Rjepinom, Kandinskim... koji su, slažem se, mnogo poznatija imena u svetu umetnosti od Reriha.
    Cela situacija nalikuje na otmicu i otkup. Iako su i dalje nejasni načini na koje su obe strane došle do umetnina, bolja opcija bi bila stranicu Miroslavljevog Jevanđelja otkupiti i "dodati" jednu sliku, a u turističkoj ponudi razglasiti da imamo toliko preostalih Rerihovih dela - i isplatilo bi se. Jasno je da svako ceni i želi svoje kulturno nasleđe nazad, ali ovo je zaista nesrazmerna trampa.
  • Poli

    21.01.2019 14:35
    Хахаха
    Браћа Руси...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija