Tači podržao zahtev za ujedinjenje dva dela Kosovske Mitrovice

Predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je podršku zahtevu odbornika opštine Južna Mitrovica za ujedinjene dva dela grada u jednu opštinu.
Tači podržao zahtev za ujedinjenje dva dela Kosovske Mitrovice
Foto: Pixabay
On je na fejsbuku napisao da se sreo s gradonačelnikom Južne Mitrovice, Agimom Bahtirijem i napisao da su građani Mitrovice rekli svoju reč.
 
"Sada su na redu da deluju institucije, Vlada, Skupština i predsedništvo", napisao je Tači. 
 
Predlog o ujedinjenju Mitrovice nije dobio podršku Ministarstva lokalne samouprave, posle čega je usledilo potpisivanje peticije, koja je pre nekoliko dana predata predsedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseljiju. 
 
Bahtiri je rekao da je bio obavezan da se obrati parlamentu ovom peticijom, a nakon što su u četiri opštine u Severnoj Mitrovici gradonačelnici Srbi podneli ostavke. Rekao je da je Veseljiju preneo da očekuje da će parlament razmatati peticiju, te da je od predsednika parlamenta, kako je naveo, dobio potvrdni odgovor. 
 
Veselji mu je, kazao je, obećao da će peticija odmah biti dostavljena parlamentarnom odboru i da će je ozbiljno razmotriti. Veselji je izjavio da će, kako se navodi,"Mitrovica ostati zauvek Kosovo i da su građani Srbi građani Kosova", preneli su kosovski mediji.
 
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da Srbi "nikada neće dozvoliti ujedinjenje severnog i južnog dela Mitrovice" jer je, kako je naveo, "ujedinjenje o kome priča Hašim Tači, paravan zа etničko čišćenje Srbа iz jedinog grаdа u kome su preživeli etničko čišćenje 1999. godine".
 
"Nаjnoviji nаpаd Hašima Tačija nа mir nа Kosovu i Metohiji je oličen u nаjаvi аneksije Severne Mitrovice, jer to je ono što je u njegovim mislimа kаdа govori o nekаkvom ujedinjenju. Više od 1.000 nаpаdа koje su neki Tаčijevi prijаtelji sproveli premа Srbimа nа glаvnom grаdskom mostu od 1999. godine do dаnаs su imаli zа cilj dа Srbа nа severu ne bude, kаo što ih i nemа u južnom delu Kosovske Mitrovice", naveo je Rakić. 
 
On je dodao da su Srbi "uvek opredeljeni zа mir i suživot sа svimа" što su kako je ocenio, "dokаzаli čuvаjući multietnički kаrаkter nаšeg grаdа u kome pored Srbа žive i Bošnjаci, Albаnci, Romi, Gorаnci, Turci, Egipćаni i mnogi drugi". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.