Preminuo reditelj Dušan Makavejev

Proslavljeni reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini.
Ova informacija potvrđena je Blicu iz izvora bliskih porodici.
 
Rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić (1904-1987), prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
 
Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko: "Parada" (1962), "Čovek nije tica", "Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT" (1967), "Nevinost bez zaštite" (1968), "Nedostaje mi Sonja Heni" (1972), "Sweet Movie" (1973), "Gorila se kupa u podne" (1993)...
 
Kao pristalica i veliki poznavalac dela psihologa Vilhelma Rajha, često je njegova učenja komponuje u svoje filmove. Njegov film "Misterije organizma" (1971) u stvari je bila posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru-psihologu.
 
Bio je urednik mnogih listova: Student (časopis), Književne novine i Danas. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.
 
Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hjugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, "Filmska legenda" koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu. U septembru prošle godine promovisan je u počasnog doktora na Rektoratu umetnosti u Beogradu.
  • dr Milankov

    25.01.2019 22:52
    Neverovatna energija!
    Njegov blistavi opus je ostavio traga u svakoj dubokoumnosti koju je podstakao!
    Volim što je čovek ovih prostora, bio i ostao.
    Moj duboki naklon, slava ti i hvala.
  • NS

    25.01.2019 21:22
    Film Misterija organizma u Novom Sadu je gledalo oko 750 gledalaca među kojima sam bio i ja kao student. Kad smo išli na ekskurziju u SSSR bilo je neko druženje sa njihovim studentima gde me je jedna njihova pitala kako mi se sviđao taj film. Prosto neverovatno da me to pita kad ga skoro niko nije gledao. Imali su možda razloga da me imaju na spisku jr sam 1968, protestvovao protiv okupacije Čehoslovačke ali da znaju da sam baš taj film gledao nešto mi neverovatno.
  • Sale NS

    25.01.2019 19:52
    RIP
    Poslednji pozdrav čika Duletu, našem porodičnom prijatelju. S&L

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija