VIDEO: Osmi protest građana u Beogradu, na vrata RTS-a zalepljene trake "Cenzurisano"

Osmu subotu zaredom protest nezadovoljnih građana održan je u centru Beograda.
Protest protiv aktuelne vlasti, pod nazivom "Jedan od pet miliona" počeo je sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta, a na skupu su govorili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija vrhovnog suda Zoran Ivošević.
 
"Aleksandar Vučić vladavinu prava pretvorio je u vladavinu lične samovolje, vladu u lični poslušnički servis, a parlament u glasačku mašinu koja ima zadatak da njegovu samovolju ozakoni", kazao je u Čedomir Čupić u obraćanju okupljenima.
 
On je rekao da samo građani i opozicija mogu da nateraju predsednika Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandra Vučića na ostavku i pozvao građane da budu uporni u takvom zahtevu. "Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku da bi Srbija ponovo postala pravna država", ocenio je večeras bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević na početku protesta u Beogradu.
 
Jedna od organizatora Jelena Anasonović rekla je da ih neće umiriti hapšenje nalogodavca za napad na novinara Milana Jovanovića, jer je to vlast znala od samog početka. Posle govora, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju pod nazivom "Putem zahteva Jedan od pet miliona" centralnim gradskim ulicama: Makedonskom, Svetogorskom, Takovskom i Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.
 
Učesnici protesta potpuno su večeras prekrili ulazna vrata na zgradi Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici trakama na kojima je logo te medijske kuće, ali na ružičastoj podlozi. Vrata su takođe prekirivena trakama na kojima piše "Počelo je" i "Cenzurisano", dok su članovi Pokreta ujedinjenih fantomki vrata simbolično isprskali "sredstvima protiv štetočina", kako piše na bocama koje nose na leđima.
 
Sa zvučnika je ponovo emitovan poziv generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da podnesu ostavke, jer su "javni servis pretvorili u partijski za svog gospodara Aleksandra Vučića". Demonstranti su prethodno na vrata zgrade lista Politika zalepili natpise "Cenzurisano" i "Jedan od pet miliona", a nakon performansa ispred RTS-a protestna šetnja nastavljena je ulicom Kneza Miloša ka zgradi Vlade Srbije.
 
Podršku građanima koji protestuju uputila je akademska zajednica. Prvo su to učinili nastavnici i profesori Filozofskog fakulteta, a potom Fakulteta političkih nauka u Beogradu, pa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Union. Proteste petkom i subotom građani organizuju i u drugim većim gradovima u Srbiji, poput Niša, Novog Sada, Kragujevca, Čačka i drugih. Kako je bilo juče u Novom Sadu, čitajte OVDE. 
 
  • Verica

    27.01.2019 19:58
    Svi vole da cenzurišu
    Pa i ovi! Javni medijski servis ne pušta opozicionare, novinari cenzurišu nesimpatične partije, lokalna glasila cenzurišu građanska mišljenja...
  • V

    26.01.2019 21:53
    hmmmm
    katastrofalno je ko upravlja ovom državom i kakvu politiku je ta osoba podržavala do pre nekoliko godina, i ne samo dotični, tu je gomila poslušnika, nesposobnjakovića, poltrona, obesmišljena demokratija, obesmišljeni izbori sa kupovinom glasova, politika koja je postala rijaliti sa scenarijem (ne samo kod nas).

    Ali... čudno mi je vreme demonstracija i još čudnije to što ne vidim alternativu. Niti neke sposobne, harizmatične, dopadljive, nekompromitovane ljude sposobne da vode državu, niti nekog ko ima relevantnu podršku. Ono što je dobro, je da se vidi da ne mislimo svi isto, da se vlast ne uljuljka i da se malo probude ljudi iz apatije.

    Mislim da dotični treba da završi posao sa Kosovom = priznanje (realnosti). Jedino dotični, tj. nacionalistička, patriJotska vlast to može da uradi, niko drugi a da ne poraste opasnost od internog sukoba u državi, pa onda ćemo se izboriti za normalniju, evropskiju državu.
    Kosovo je preduslov (mada mene, a verujem i mnoge Kosovo uopšte ne zanima, nego smo taoci politike koja ovaj problem održava problemom).

    I ne zaboravite - političarima je manje-više svejedno da li su na vlasti, oni imaju rešenu egzistenciju u oba slučaja, ne ostaju bez posla kad izgube izbore. Onda imaju posao da budu opozicija.
  • Boris

    26.01.2019 21:52
    Bravo beograđani!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.