VIDEO: Vozači ignorišu rampu postavljenu nakon sudara voza i autobusa

Nešto više od mesec dana posle nesreće na pruzi u Donjem Međurovu kod Niša, pojedini vozači ignorišu rampu koja je na tom mestu postavljena nakon sudara voza i autobusa.
VIDEO: Vozači ignorišu rampu postavljenu nakon sudara voza i autobusa
Foto: Screenshot
Infrastruktura železnice Srbije objavila je snimak na kojem se vidi kako kola prelaze preko pruge u trenutku kada se rampa spušta i signalizacija upozorava da nailazi voz, prenose "Južne vesti".
 
"Pregledom snimaka sa video nadzora, koji je postavljen na tom putnom prelazu, konstatovana su dva slučaja kada su vozači, iako je svetlosna signalizacija upozoravala na nailazak voza i rampa se spuštala, nastavili vožnju rizikujući svoje živote i živote drugih učesnika u saobraćaju, kao da nisu izvukli pouke iz nesreće koja se dogodila na ovom putnom prelazu", navode iz Infrastrukture železnice.
 
Zbog toga upozoravaju vozače da poštuju propise i tako sačuvaju svoje i tuđe živote.
 
 
Podsetimo, nesreća u Donjem Međurovu se dogodila 21. decembra, a stradalo je sedam osoba. Tek nakon nesreće postavljena je rampa na prelazu za koji su meštani godinama zahtevali da bude bolje obeležen.
  • Jogi Letač

    30.01.2019 10:28
    @", Kada se već gađamo linkovima, proveri član 100 i 101 aktuelnog Zakona o bezbednosti na putevima, šta tu piše: https://www.paragraf.rs/propisi_download/zakon_o_bezbednosti_saobracaja_na_putevima.pdf
    S druge strane, ja kao vozač, ne mogu da ulazim u to da li je neki znak postavljen po propisu ili ne, već moram da poštujem znakove. Treća stvar je, da ja kao vozač, moram da znam da voz ne može da se zaustavi sa nekoliko metara zaustavnog puta. Njemu je zaustavni put nekoliko stotina metara, tako kažu zakoni fizike, koje važe i u Srbiji. Zbog toga članovi 100 i 101 ZOBS-a imaju takav sadržaj kakav imaju.
  • dr

    30.01.2019 06:58
    @miki
    postoji zvučni i svetlosni signal pre spuštanja rampe!!!
  • "

    29.01.2019 23:23
    @ Jogi Letač
    lektira, vidi:
    https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3017823-znak-stop-ne-sme-da-stoji-ni-na-jednom-pruznom-prelazu-nikada-tu-je-umesto-rampe-da-bi-vozaci-bili-krivi-za-udes-tvrde-strucnjaci
    "Okanović napominje da znak "stop" uopšte ne sme da se stavlja na pružne prelaze. Ovaj znak na pružnim prelazima nema nikakvo obavezujuće dejstvo na vozače......."
    pa uzmi k znanju i čl. 18. pravilnika, https://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik_o_tehnickim_uslovima_za_signalno-sigurnosne_uredjaje.html pa reci kada treba da zatrepće signal ako svetlosna signalizacija radi samo u toku spuštanja i podizanja rampe, a ne i pre nego što rampa počne da se spušta.
    da li je prelaz obeležen po propisima ili ne?
    https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3018083-andrejin-krst-je-saobracajni-znak-koji-upozorava-na-opasnost-ali-malo-ko-zna-po-kojoj-je-zrtvi-dobio-ime
    Andrejin krst je upozorenje na opasnost i "U saobraćaju se koristi kao saobraćajni znak koji najavljuje železničku prugu bez rampe, te traži posebnu opreznost prilikom prelaska preko pruge".
    a onda ovo:
    https://www.youtube.com/watch?v=pB-IUgTidc8
    meni se čini da ovde opet nije nešto kako valja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.