"Boško Buha" na rasprodaji

Oronuli i odavno zaključani objekti na Jabuci, nekada simboli pionirskog poleta, sada idu na doboš.
"Boško Buha" na rasprodaji
Foto: Pixabay
Memorijalni kompleks "Boško Buha" kod Prijepolja, nekada masovno posećivan, već decenijama je zapostavljen. Sada je oglašena prodaja većeg dela imovine, u vlasništvu ugostiteljsko-turističkog preduzeća "Putnik" iz Prijepolja, koje je u stečaju. Prva prodaja zakazana je za 28. februar u Beogradu.
 
Kako piše "Politika", ne prodaju se sami spomenici na tom prostoru, proglašeni osamdesetih godina kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, ali novog vlasnika bi mogli dobiti Spomen dom "Boško Buha", drveni objekat Muzeja pionira i omladine, Dom kulture s paviljonima, nekadašnji hotel, kao i zemljište tog kompleksa.
 
Početna cena za hotel, površine 4.770 kvadrata, iznosi 53,2 miliona dinara. Druga celina, koju čine Dom kulture sa nekoliko turističkih paviljona i vila, kao i objekat Muzeja pionira, prodaje se za oko 30 miliona dinara. Spomen dom "Boško Buha", sa zemljištem, ponuđen je za oko 14,8 miliona dinara. Ukupno za objekte i zemljište treba izdvojiti 98 miliona dinara.
 
Memorijalni kompleks podignut je na mestu gde je Boško Buha poginuo 1943. godine.
 
"Prvo je tu 1966. napravljen pionirski spomen dom, akcijom 'pionirski dinar' i donacijama. Posle su podizani spomenici, kao i smeštajni kapaciteti, omladinsko naselje kroz koje je za pet godina prošlo 14.000 mladića i devojaka svrstanih u 240 radnih brigada. Od tada do raspada Jugoslavije, ovde su svake godine dolazile hiljade đačkih ekskurzija. Memorijalni kompleks je 1986. dobio status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Turistička posećenost bila je i razlog zbog kojeg je opština Prijepolje kapacitete u kompleksu tada predala na upravljanje 'Putniku'", ispričao je za "Politiku" donedavni direktor prijepoljskog muzeja Slavoljub Pušica.
 
Nakon raspada Jugoslavije, prestali su da dolaze posetioci i ekskurzije, a u kompleksu su jedno vreme bile smeštene izbeglice. Vremenom, objekti su zatvoreni i zaključane građevine propadaju. "Uvek sam se nadao i verujem da će na Jabuku doći neko ko će obnoviti objekte, da mladi kao nekad dolaze u ovo mesto zbog zdravog vazduha i svetle istorije", kaže Pušica.
  • Pićuka

    29.01.2019 18:23
    E gospodine Pušica, da ste videli kakva je navala bila u BIG-u kada je gostovao Youtuber( ili kako se već ti zovu). Baš bih voleo da znam kako bi se završio rat po nas da smo svi bili nedićevci, ljotićevci ili četnici. Mala slova su u znak respekta prema tim formacijama.
  • StAV

    29.01.2019 18:04
    Nek nas sete, ove slike
    Samo napred, sve se ruinira i zapostavlja. Za 50 god. ce se i istorija potpuno promeniti. Nestaje identitet. Uzivajte nemi posmatraci.
  • Nikola Kalabić

    29.01.2019 15:22
    Sledeća je Kuća cveća...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".