NUNS: Duplirani pritisci i pretnje novinarima

U 2018. godini zabeležena su 102 slučaja pritiska i napada na novinare i druge medijske radnike, objavilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
NUNS: Duplirani pritisci i pretnje novinarima
Foto: Pixabay
Prema podacima NUNS-a,  u 2018. godini novinari su fizički napadnuti sedam puta, a zabeležena su 72 slučaja pritiska i 23 verbalne pretnje.
 
Kako se navodi u NUNS-ovoj analizi, ono što posebno zabrinjava je trend povećanja pritisaka na novinare koji su u odnosu na 2016, kada su zabeležena 33 takva slučaja, više nego duplirani.
 
Najčešći su politički i ekonomski pritisci koji dovode do autocenzure, a samim tim i do sužavanja slobode medija.
 
"Iako pritisci ne sadrže direktne pretnje niti neposredno fizički ugrožavaju novinare, oni mogu da dovedu do ugrožavanja sigurnosti novinara", ocenjuje se u analizi i podseća da je poslednji slučaj ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti novinara u 2018. godini bilo paljenje kuće novinara Žiga, Milana Jovanovića. To je jedan od najozbiljnijih slučajeva napada na novinare od detoniranja bombe na prozoru Dejana Anastasijevića, 2007. godine, čiji se slučaj i dalje nalazi u predistražnoj fazi, navodi NUNS.
 
U NUNS-u ocenjuju da je upravo problem nekažnjivosti najveći problem, o čemu svedoči činjenica da su slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinvić i Milana Pantića i dalje u predistražnom postupku, dok je u toku suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije. Prema NUNS-ovoj evidenciji, od ukupno 31 zabeleženog sluačaja napada i pretnji na novinare u 2018. godini, tri slučaja su rešena izricanjem kazne, a za 18 slučajeva je u toku postupak pred tužilaštvom i policijom.
 
U pet slučajeva je utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela, koje se goni po službenoj dužnosti, a dva su u sudskom postupku. Dva slučaja nisu prijavljena, a o jednom slučaju NUNS nema informacije. Pritisci na medije u 2018. godini su nastavljeni i putem sudskih postupaka, kada je protiv medija pokrenuto 626 tužbi, a rešeno 505 predmeta.
  • Nena

    29.01.2019 20:49
    "Iako pritisci ne sadrže direktne pretnje niti neposredno fizički ugrožavaju novinare"- čekaj, ko je lud? Ili su novinari naprasno postali strasljivi,ili se ova priča samo politizuje?
  • Steva

    29.01.2019 19:32
    nuns
    A kao šte je i poznato većinu tih pretnji su izrekli lideri opozicije
  • Mici

    29.01.2019 18:43
    Sloboda medija je pravo svakog novinara a ne da su pod stalnim pritiskom I pretnjom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.