Štrajk zaposlenih na Kosovu, traži se izmena zakona i povećanje plata

Vlada Ramuša Haradinaja pod velikim je pritiskom i zbog nezadovoljstva građana. Svakim danom sve više institucija stupa u štrajk zbog najavljenog glasanja o Zakonu o platama. Štrajkači, među kojima su prosvetni radnici, deo zdravstvenog sektora i civilni službenici, traže izmenu zakona i povećanje plata.
 Štrajk zaposlenih na Kosovu, traži se izmena zakona i povećanje plata
Foto: Pixabay
Drugo polugodište i dalje nije počelo. Učionice su prazne, jer su prosvetni radnici u štrajku.
 
Zahtevaju povećanje plata, pošto smatraju da je novi Zakon o platama diskriminatorski za zaposlene u obrazovanju, koji su po visini primanja na pretposlednjem mestu.
 
"Mi smo vladi ponudili tri mogućnosti: Da podigne naš platni koeficijent za 30 odsto za sve, od obdaništa do univerziteta, ili ako je to za njih nemoguće, rekli smo im da povuku zakon i da zajedno radimo kako bi svako imao zasluženo mesto u ovom zakonu. Premijer nam je dao ponudu koju smo odbili jer je bila manja od onoga što smo mi zahtevali, a kao drugo, nisu bili uključeni svi, kao što su obdaništa, administracija i univerziteti", kaže Rahman Jasaraj, predsednik Sindikata obrazovanja.
 
Vlada Kosova je prosvetnim radnicima ponudila povećanje od 10 odsto, što nije ni blizu zahtevu sindikata koji traži povećanje za najmanje 30 odsto.
 
U Vladi Kosova kažu da je predlog o povećanju urađen nakon ozbiljne analize budžeta i da je nepravedno da se, i posle odluke o povećanju, deci osporava pravo na školovanje. "Ja sam već imao priliku da se izjasnim o ovome, sada uzimam neki odmor, jer vidim da je kontaminirana diskusija oko ovoga - zbog toga se držim po strani", kaže premijer Ramuš Haradinaj.
 
Pored obrazovanja, u štrajku je i jedan deo zdravstvenog sektora, kao što su kardiohirurzi i ortopedi, dok su danas i civilni službenici održali jednočasovni štrajk upozorenja, takođe zahtevajući povećanje plata.
 
Ukoliko se njihov zahtev ne ispuni, najavljuju kolaps celokupne administracije. Socijalno nezadovoljstvo počelo je da se manifestuje na Kosovu, naročito kada je 2017. godine premijer Haradinaj udvostručio svoju platu, kao i one njegovih najbližih saradnika.
 
Njegova plata je sa oko 1.500 povećana na oko 3.000 evra, dok je prosečna plata na Kosovu oko 350 evra.
  • Novosadjan

    29.01.2019 22:35
    Ko i j.... kad nece kod nas da rade za lepe pare npr motanje kablova i dr

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.