Mere štednje najviše pogodile žene i penzionere

Mere štednje u javnom sektoru koje su uvedene od 2015. nisu podjednako uticale na ekonomski položaj muškaraca i žene, veći teret reformi ponele su žene, zaključak je prvog istraživanja o uticaju mera štednje na položaj žena u Srbiji.
Mere štednje najviše pogodile žene i penzionere
Foto: Pixabay
Istraživanja su sproveli Fond za razvoj ekonomske nauke FREN, UN Women i Ambasada Kanade. 
 
Zbog fiskalnog deficita od 6,6 odsto BDP-a koji je bio najveći u Evropi, Vlada Srbije je donela Program fiskalne konsolidacije koji je uključivao smanjenje plata i broja zaposlenih u javnom sektoru, smanjenje penzija i reformu sistema ranog penzionisanja. 
 
Smanjenje zarada u okviru mera štednje iznosilo je 10 odsto za radnike u javnom sektoru koji zarađuju više od 25.000 dinara. S obzirom na to da su žene većina među onima koji zarađuju 25.000 dinara i manje od toga, očekivalo se da ova mera smanji rodni jaz u platama koji je tada u javnom sektoru bio oko 5,4 odsto u korist muškaraca.
 
Istraživanje je pokazalo da je u ovom sektoru, suprotno očekivanjima, došlo do blagog povećanja jaza u platama zbog različitih nivoa sprovođenja reformi u pojedinim vladinim podsektorima: opšti sektor države (javna uprava, zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita), u kome uglavnom rade žene, u potpunosti je sproveo reforme, ali to nije bio slučaj sa javnim preduzećima u kojima većinu zaposlenih čine muškarci. 
 
Osim toga, smanjivanje plata podstaklo je mlađe žene i žene kojima se bliži penzija da napuste javni sektor i pređu u nezaposlene ili neaktivne, a takvi efekti nisu primećeni kod muškaraca.
 
"Podaci pokazuju da se za 20 odsto povećala verovatnoća da žene koje su pred penzionisanjem odu ranije u penziju, a za 10 odsto se povećala verovatnoća da žene mlađe od 30 godina postanu nezaposlene", rekla je direktorka FREN-a Jelena Žarković Rakić, i dodala da je do ovakvog ishoda došlo usled odsustva nadgledanja sprovođenja javnih politika.
  • Porodilja

    12.02.2019 08:58
    Verovali ili ne
    Lekar na specijalizaciji na trudnickom bolovamju porodiljsko bolovanje 5000 donara
  • Zbogom Smrdijo

    12.02.2019 08:56
    A nad kim bi se ova država iživljavala osim na slabima. Kod nas se politika zasniva na pljačkanju i maltretiranju nezaštićenih. Ovo nikako nije država svih gradjana već samo privilegovanih. Zato me baš briga šta će sa njom biti.
  • Lj

    12.02.2019 08:31
    Žene uvek lošije prođu
    Slično kao što su i u prosveti, gde radi najviše visokoobrazovanih žena, najniže plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.