Ubuduće u prodaji samo jaja A klase

Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je novi pravilnik o proizvodnji i prometu jaja u Srbiji koji donosi podelu na jaja A i B klase, ali će u prometu biti samo A klasa, izjavila je danas za RTS Tamara Bošković iz Uprave za veterinu.
Ubuduće u prodaji samo jaja A klase
Foto: Pixabay
"A klasa znači da su jaja sveža i ubuduće će samo ta klasa biti u prometu. Takođe, postojaće i jaja izuzetne svežine koja su stara najviše 10 dana od nošenja, kao i ekstra sveža jaja, stara do četiri dana posle nošenja", rekla je ona.
 
Bošković je objasnila da jaja B klase više neće biti u prometu, već će ići u industrijsku proizvodnju odnosno u konditore ili će se koristiti kao hrana za životinje.
 
Navela je da će klasifikacija po veličini jajeta da ostane ista, od jaja S veličine koja imaju manje od 53 grama do jaja XL veličine koja imaju više od 73 grama, a postojaće i klasifikacija na osnovu ishrane kokošaka.
 
"Oznaka 0 su organska jaja, 1 su jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, a oznaku 3 imaju kavezna jaja", kazala je Bošković i dodala da će ta oznaka biti sastavni deo broja koji se nalazi i na jajetu i na spoljašnjem pakovanju.
 
Ona je rekla da, prema novom pravilniku, jaja koja se prodaju na pijacama nosiće naziv "neupakovana jaja", kao i da će to biti isključivo jaja A klase.
 
"Individualni proizvođač jaja će morati da ima oznaku istaknutu na tabli koja pokazuje da li je reč o organskom uzgoju, o veličini jajeta i sličnom", ukazala je Bošković i podsetila da rok trajanja jaja ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja.
 
Novi pravilnik o proizvodnji i prometu jaja u Srbiji koji će stupiti na snagu 14. februara je, po njenim rečima, uveden kako bi se standardi u zemlji usaglasili sa pravilima u regionu koja su na snazi više od 10 godina.
  • Gradjanin

    12.02.2019 17:06
    U ovoj drzavi je sve uredjeno sem velicine jaja, eto jos to da resimo i mozemo u EU!!! :D
  • Diskriminacija

    12.02.2019 16:49
    -
    A petleca jaja?
  • novosađanin

    12.02.2019 16:17
    bklasa
    Ovo je dobro za nas potrošače. Lanci (namerno ta reč) puštali su u promet najčešće B klasu (rashlađena jaja) i to tik pored A klase sa istaknutim natpisom - Akcija. Impulsivni potrošač mahinalno je uzimao ova starija, matorija, pred istekom roka, ohlađena ali jeftinija jaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.