Brnabić: Skoro iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva

U Srbiji su gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva i smanjena je stopa rizika od siromaštva, ali su rezultati u toj oblasti, i pored vidnog napretka, daleko od željenih, istaknuto je na predstavljanju Trećeg nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji za period od 2014. do 2017, saopštila je Vlada Srbije.
Brnabić: Skoro iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva
Foto: 021.rs
Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je prisustvovala sastanku, naglasila je da podaci iz trećeg kvartala 2018. godine pokazuju da je stopa nezaposlenosti 11,3 odsto i dodala da je cilj vlade da ona bude jednocifrena.
 
U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije primenila niz mera u cilju smanjenja siromaštva, a to su pre svega borba protiv sive ekonomije, povećanje penzija i minimalne cene rada.
 
"Ono što je najvažnije je da su te mere dale konkretne rezultate. Danas možemo da kažemo da je stanje bolje nego što je bilo, što nas obavezuje da nastavimo u istom pravcu sa još više energije, jer stvari očigledno mogu da se promene", istakla je premijerka.
 
Predsednica vlade posebno je izdvojila i reformu sistema socijalnih davanja, istakavši da ubuduće treba bolje sagledati koje su potrebe građana, jer država u te svrhe izdvaja dosta sredstava. Brnabić je takođe izdvojila i reformu obrazovnog sistema, uključujući inkluzivno obrazovanje.
 
Predstavljanju izveštaja prisustvovao je i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge, koji je rekao da Švajcarska podržava Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva od njegovog formiranja pre deset godina. Dodao je da Švajcarska ostaje pouzdan partner Srbiji u reformama ka inkluzivnijem društvu, za dobrobit svih građana. Ambasador Švajcarske je istakao da je važno da se unapredi institucionalna saradnja u oblasti socijalnog uključivanja na svim nivoima, uključujući saradnju centralnih i lokalnih vlasti i zaključio da civilno društvo treba da ima važnu komplementarnu ulogu u tom procesu.
 
Menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Dragana Jovanović Arijas rekla je da su u procesu konsultacija za izradu Izveštaja bili su uključeni predstavnici vlade, Narodne skupštine i drugih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, civilnog društva, socijalnih partnera, naučnih i međunarodnih institucija, nezavisni eksperti i ekspertkinje kao i šira javnost.
 
Izveštaj obuhvata period od 2014. do. 2017. godine i sadrži pregled zakonskog, strateškog i institucionalnog okvira relevantnog za procese socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva, analizu trenutnog stanja u relevantnim oblastima, pregled realizovanih mera i programa, zaključke i osnovne pravce delovanja za naredni period. Podršku u izradi Trećeg nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji, koji je vlada usvojila 27. decembra 2018. godine, kao i celokupnom procesu socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva pruža Vlada Švajcarske u okviru projekta "Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji", faza tri.
  • Gari

    14.02.2019 20:52
    veselo
    Da nisu počeli da se zabavljaju Ana i Jorgovanka,zapitao bi samo premijerku misli li ona da je uredu da Mšinski tehničar sa 38 godina radnog iskustva ima platu 27.000 dinara odnosno minimalac i ne samo ja kao tehničar nego svi ostali van Beograda, gde je u Srbiji taj ...jaki stabilni strdnji stalež koji je nosio osnovu privrede .....premijerka stvarnost je ....Srbija nema privredu i nema jakog srednjeg staleža prema tome .....probuditite se Beograd nije Srbija,Beograd je grad u Srbiji kao i svi ostali..... koji nisu centar moći kao Beograd, sprovodite digitalizaciju Srbije a neka mesta još uvek nemaju asfalt i kanalizaciju,
  • bora

    13.02.2019 12:10
    izvrsitelji,dobar zivot
    NALED.izjavu premijerke,izjave Jorgovanke,645 000 mladih napustilo Srbiju molim vas objavite
    pred izbora.
  • prečanin

    13.02.2019 09:43
    O Ana.
    O Ana, tugo naših dana!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija