Epidemija gripa na vrhuncu

Epidemiološkinja Leposava Garotić Ilić izjavila je jutros da je sada na vrhuncu epidemija gripa, a da se očekuje da za nedelju ili dve počne opadanje broja obolelih.
Epidemija gripa na vrhuncu
Foto: Pixabay

"Ne bih pravila paniku vezano za obolevanje sa smrtnim ishodom zbog toga što svake godine u svetu umre od 350.000 do 500.000 osoba od posledica gripa", rekla je Garotić Ilićeva za RTS.

"Mi svake godine, kako na teritoriji Beograda tako i na teritoriji Srbije, registrujemo smrtne ishode. To je bilo i u vreme pandemije, a od tada mi sprovodimo nadzor nad teškom akutnom respiratornom infekcijom, tako da kod svih tih slučajeva radi se laboratorijska potvrda gripa i znamo da je osoba koja je doživela smrtni ishod i imala grip", objasnila je ona.

Među umrlima su hronični bolesnici, kardiovaskularni, sa dijabetesom i gojazne osobe, rekla je Garotić Ilićeva i dodala da prema zvaničnim podacima nijedna osoba koja je umrla nije bila potpuno zdrava.

Podsetila je da je AH1N1 svinjski grip čija je pandemija vladala 2009. godine kada je na teritoriji Beograda u klinikama umrlo 33 osoba, s tim što je 18 ljudi bilo iz Beograda, kao i da je na nivou Srbije oko 140 osoba umrlo.

"Bilo je tada trudnica, ali tada smo takođe radili laboratorijsku potvrdu tako da smo znali da je smrtni ishod bio povezan s gripom, ali svake sezone nevezano da li je AH1N1 koji nam je u cirkulaciji od 2009. godine do sada u više sezona bio, bilo da se radi o nekom drugom tipu podvirusa, registruju se smrtni ishodi i kod mladih osoba", navela je Garotić Ilićeva i dodala da to nije specifičnost ovog tipa gripa.

Istakla je da hronični bolesnici ne treba mnogo da čekaju i da treba da se obrate lekaru ako osete neko oslabljeno ili otežano disanje.

"Zdrave osobe treba da se jave ako temperaturu ne mogu da skinu u roku do tri dana i ukoliko osete neke tegobe koji nisu očekivali", rekla je Garotić Ilićeva.

Raspust je produžen, pa je smanjen rizik prenosa među školskom decom, kao i predškolskim grupama, zaključila je. Kakva je situacija u Novom Sadu kada su u pitanju škole i vrtići, možete saznati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.