"Torlak" priprema domaću vakcinu protiv gripa

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" od sledeće godine ponovo će početi da proizvodi vakcinu protiv gripa, saznaje "Blic".
"Torlak" priprema domaću vakcinu protiv gripa
Foto: Pixabay
Prošlo je 16 godina od kako se na "Torlaku", našem jedinom proizvođaču cepiva, ne proizvode vakcine protiv gripa. Godinama su sve učestalije spekulacije u vezi sa javnim nabavkama vakcina protiv gripa, kao i sumnje u kvalitet kupljenih cepiva. 
 
Međutim, kako "Blic" saznaje, na "Torlaku" su završena glavna pretklinička i klinička ispitivanja, te se od naredne godine očekuju domaće vakcine.
 
"Institut 'Torlak' je u fazi registracije sezonske vakcine protiv gripa, koja se očekuje da bude završena ove godine. Nakon registrovanja ove vakcine, 'Torlak' će proizvoditi vakcinu protiv gripa za tržište naše zemlje", potvrđeno je "Blicu" u ovom institutu za imunologiju i virusologiju.
 
Do pre nekoliko godina stavljanje katanca na "Torlak" bilo je skoro izvesno, no ulaganja i pronalazak strateškog partnera, koji je u institut uložio 40 miliona evra, uticali su na to da on ostane u državnim rukama. 
 
Da bi dobio dozvolu Svetske zdravstvene organizacije za proizvodnju, "Torlak" je morao da napravi određenu količinu vakcina koje su potom klinički ispitane.
 
"Institut poseduje obučen kadar koji vodi proizvodnju pomenute vakcine. Upravo su zaposleni u institutu proizveli vakcinu protiv gripa za potrebe pomenutih istraživanja, kao i za potrebe registracije", rekli su za "Blic" u ovom institutu.
 
A značaj domaće proizvodnje cepiva, dodaju iz "Torlaka", nemerljiv je kada je u pitanju zdravstvena zaštita stanovništva.
 
"Postojanje lokalnog proizvođača vakcina je zaista izuzetno važno. Ako se samo prisetimo situacije iz 2009. godine kada je proglašena pandemija gripa i tadašnjeg problema dostupnosti i nabavke potrebnih vakcina, jasno je da u takvim i sličnim situacijama u Srbiji ubuduće više neće biti nikakvih problema", rekli su u institutu.
 
Inače, pored sezonske vakcine protiv gripa, Institut "Torlak" uspostavlja i proizvodnju pandemijske vakcine protiv gripa, čime će stanovnici Srbije u potpunosti biti osigurani.
  • Maja

    18.02.2019 01:09
    Ne razumem.. strateški partner dao 40 miliona evra..... da Torlak ostane državni... gde je tu logika...??
  • G

    17.02.2019 18:49
    @Porodica
    Nijedna vakcina nije 100% efikasna, baš kao što i jedan isti lek će nekome pomoći a nekome neće. Neophodno je da prekinete svet oko sebe posmatrati isključivo crno ili belo.

    No, vidim već su krenule teorije zavere - nije dobro kad se vakcine uvezu jer nas navodno "truju", sada nije dobro ni kada ih pravi Torlak. Ne postoji ništa na ovom svetu što bi vas zadovoljilo, tačno zbog toga smo ovde gde jesmo i gde ćemo i ostati, jer se baš vi nikada nećete promeniti.
  • skeptik

    17.02.2019 15:54
    Hvala lepo ne treba mi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija