Srbiji potrebni nacionalni centri za ECMO u borbi sa virusom H1N1

Srbiji su potrebni nacionalni, regionalni i mobilni centri za ECMO u funkciji zaštite teško obolelih od virusa H1N1 i smanjenja smrtnosti pacijenata, saoštila je Asocijacija kliničkih inženjera Srbije (AKIS).
Srbiji potrebni nacionalni centri za ECMO u borbi sa virusom H1N1
Foto: Pixabay
Asocijacija je ukazala na potrebu i apelovala na Ministarstvo zdravlja da hitno formira nacionalni i regionalne centre za ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju (ECMO), kako je to organizovano u Evropi i svetu.
 
"Od 2010. godine samo u Americi postojalo je 148 ovakvih centara. ali se broj značajno povećao do danas. Ovakvi centri kojih je na stotine širom Evrope poseduju i svoje mobilne ekipe koje izlaze na lice mesta i postavljaju ga na terenu i u raznim situacijama tzv. kardiopulmonalne reanimacije, kako se ne bi gubilo dragoceno vreme. Svedoci smo tragičnih posledica ovogodišnjeg gripa, iz ovog razloga Asocijacija kao ekspertsko udruženje, koja u svom sastavu ima naučni i stručni potencijal, kako u domenu biomedicinskog inženjerstva, kliničkog inženjerstva, tako i u domenu medicinskih eksperata i sa posebnom pažnjom se bavi specijalizovanim medicinskim sredstvima i upoznata je sa mogućnošću njihove primene u srpskoj medicini i zdravstvu – posebno u kriznim periodama", navode iz Asocijacije.
 
Kako navode, iz bazne literature Asocijacije poznato je da je u 2015. godini, prema registru ECLO (svetska extracorporeal Life Support organization) ECMO je korišćen u skoro 70.000 slučajeva u bolnicama koje su članice ove organizacije sa ukupnim preživljavanjem od 70 odsto. Od tog broja u preko 10.000 slučajeva je korišćen kod dece.
 
Sadašnje stanje sa ovogodišnjom epidemijom gripa mora da bude nauk za buduće pojave mutiranih virusa gripa, navodi se u saopštenju. Svetska istraživanja pokazuju da će se teški respiratorni distresi statistički značajno uvećavati iz godine u godinu. "Pacijenti sa teškim sindromom akutnog respiratornog distresa povezanim sa virusom gripa imaju dvostruko veću šansu da prežive kada su upućeni i prebačeni u centar za ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju u odnosu na pacijente koji nisu zbrinuti u odeljenjima. Što raniji započet tretman pacijenta, prema svetskoj literaturi, povećava se preživljavanje i smanjuju komplikacije", dodaje se.
 
"Briga o pacijentima sa teškim, ali potencijalno reverzibilnim oštećenjem disajnih organa mora biti koncentrisana u institucijama koje mogu ponuditi širok spektar respiratorni tretmana, uključujući ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju", izjavio je jedan od eminentnih kardiohirurga Pavle Kovačević, rečeno je u saopštenju.
 
U svrhu zaštite najdragocenijeg života, moramo primeniti sva tehnička i medicinska dostignuća u Srbiji i svetu, kategoričan je Klinički inženjer Zoran Bjelica.
 
"Napominjem da je razgovor i predavanje na ovu temu bilo organizovao kao preventivna priprema za moguća stanja već unazad desetak godina zahvaljujući tome što su kolege i prijatelje, eminentne kardiohirurgije Prof. Dr Mihaljevića – direktor najznačajnije američke bolnice Cleveland Clinics kao i prof. Pascal Le Prince direktor najznačajnijeg evropskog kardiovaskulanog instituta u bolnici Pitie Salpetriere, održali predavanja na ovu temu, ali nažalost njihova, a i naša inicijativa, nije naišla na razumevanje u Ministarstvu zdravlja i srpskom zdravstvu da se i implementira kao nova životno značajna tehnika i metoda", kaže Bjelica.
 
Prof. Pascal je naglasio na održanom predavanju da je sa nekih 20-30 odsto preživljavanja kod ptičijeg gripa, korišćenjem ECMO sistema, ono skočilo na 80 odsto, izjavio je profesor Pavle Kovačević.
 
Primera radi, prema literaturnim podacima, od 80 pacijenata upućenih u centar za ekstrakorpornu membransku oksigenaciju, 82,4 odsto se oporavilo, a 17,6 odsto je umrlo. Ovakva statistika lečenja i brige o pacijentu bi bila značajno povoljnija, nego sadašnje stanje u srpskoj medicini, navodi se u saopštenju. Stav Asocijacije je da svi pacijenti, a posebno sa teškim sindromom moraju dobiti šansu za izlečenje od profesionalaca u medicini i resursa srpskog zdravstva.
  • Seka Persa

    17.02.2019 21:37
    Lideri u regionu ćemo oper postati.

    Po broju ECMO centara po glavi stanovnika.

    (Nike bitna katastrofalna kampanja za vakcinaciju kao primarna prevencika gripe. Naš raspored vakcinacije koliko mi se čini ne obuhvata decu predškolskog izrasta kao u nekim delovima Evrope)

    Zapravo, kome ja trubim? Sa vakcinom u sebi...briga me...
  • x

    17.02.2019 21:13
    y
    nek misli ko šta hoće, meni ovo liči na još jedno izvlačenje para iz državne kase bez ikakvog ili sa vrlo malo pravog razloga.

    prvo su bespotrebno, prilično sistematično i koordinisano digli puuuuuno prašine, pa sad idemo da praznimo kasu sa tom prašinom kao argumentom.

    a mi pasemo. neki i blejimo.
    i čekamo da vidimo ko će da pobedi na tenderu.
  • niko neznanic

    17.02.2019 19:38
    1ecmo je 500.000 din, +dijaliza i nega, a procenat prezivljavanja mozda 30%.
    Zar nije bolje te pare dati poljoprivednicima nego lobiju uvoznika i lekara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.