Naloženo preventivno ubijanje divljih svinja zbog afričke kuge

Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede izdala je instrukcije lovištima koja se graniče sa Rumunijom da "organizuju pojačan odstrel divljih svinja do visine biološkog minimuma".
Naloženo preventivno ubijanje divljih svinja zbog afričke kuge
Foto: Pixabay
To znači da u 20 lovišta uz granicu sa Rumunijom, zemljom gde trenutno hara afrička kuga, matični fond divljih svinja mora da se prepolovi. Drugih devet lovišta koja su naslonjena na Dunav i imaju vodenu granicu moraju da smanje broj svinja do 70 odsto od matičnog fonda. 
 
Divlja svinja označena je kao glavni prenosnik afričke kuge koja nije opasna za ljude, ali zato uništava domaće svinje, odnosno ekonomiju.
 
"Zvanično smo dobili obaveštenje da krenemo u grupni lov. Period godine baš nije pogodan za odstrel, jako je malo rastinja. Divlje svinje sada beže tamo gde mogu da se sakriju. Najviše posla imaju lovci u Novom Kneževcu", kaže za Blic Saša Oljača, upravnik lovišta lovačkog udruženja "Kikinda".
 
Njegov kolega Bogica Božin, predsednik lovačkog udruženja "Perjanica" iz Mokrina, kaže da je od 1. marta trebalo da počne lovostaj na divlje svinje, ali je rok produžen i lovi se bukvalno sve. 
 
"Lovimo i krmače i prasiće, organizujemo grupni lov dva puta nedeljno. Krizni štabovi su oformljeni u svim opštinama. Problem je što po novim instrukcijama u lov ne sme da ide neko ko ima svinje, a teško je naći seosku porodicu koja ih nema", kaže Božin.
 
Opštine u kojima se krenulo sa odstrelom divljih svinja su Novi Kneževac, Kikinda, Nova Crnja, Čoka, Žitište, Sečanj, Plandište, Vršac, Bela Crkva i Pančevo. One uz Dunav, gde je pojačan lov, ali ne do biološkog minimuma su Požarevac, Kučevo, Veliko Gradište, Golubac, Donji Milanovac, Kladovo, Brza Palanka i Negotin.
 
Kako kažu veterinari, problem je što virus afričke kuge svinja u zimskom periodu miruje, a čim se temperatura podigne lakše se širi.
 
Srbija je okružena zemljama gde je pronađen virus afričke kuge. Vakcine ne postoje, prenosi se vazduhom i jedina preventiva je uništenje.
  • 153

    20.02.2019 09:20
    @351
    Obzirom da je ovo nemački recept, da li to Nemačku nazivate "državaom najnižeg IQ"?
  • Ljiljana

    19.02.2019 15:32
    Isti mozak imaju i Hrvati
  • 351

    19.02.2019 13:58
    Država najnižeg IQ
    Vrhunski domet ljudske civilčizacije 2019-te godine.
    "Pobij sve što ti smeta i za šta pomisliš da te može ugroziti"

    U nekim pametnijim zemljama bi napravili rezervate za ovakve slučajeve, životinje uspavali i preneli u te rezervate, te tako sprečili kontakt sa bilo kojom drugom životinjom. A posle krize pustili na slobodu.

    A sve to vi se moglo uraditi sa sredstvima za kupovinu preko 4 tone, odnosno 4500 boca alkoholnog pića, naravno najskupljeg - sa poslanike u Skupštini.

    Jer, svinje ne rastu preko noći, poput pečuraka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.