Istrage napada na advokate stoje u mestu

Šest meseci nakon osnivanja, radna grupa Advokatske komore Srbije, policije i tužilaštva za istrage napada na advokate nema opipljivih rezultata.
Istrage napada na advokate stoje u mestu
Foto: Pixabay
"Pre desetak dana sam zatražio od tužilaštva da mi dostavi tabelu sa svim aktivnostima vezanim za 55 slučajeva napada na advokate, ali još uvek mi nisu dostavili te podatke", kaže za Danas Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije.
 
Prema njegovim rečima, sastanci radne grupe se održavaju redovnom dinamikom, advokati su "na izvoru informacija", ali nema nikakvih novih informacija, ni o 55 slučajeva, ni o istrazi ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.
 
I dok radna grupa ne ostvaruje nikakav napredak, isto ne može da se kaže i za sistem dodele branilaca po službenoj dužnosti. Početak rada kol centra Advokatske komore Srbije za dodeljivanje branilaca po službenoj dužnosti, prema rečima Viktora Gostiljca, predstavlja vest od opšteg značaja.
 
"Decenijama unazad postojali su pokušaji da se promeni sistem dodeljivanja branilaca po službenoj dužnosti koji je omogućavao zloupotrebe. Po starom sistemu, neki advokati su isuviše često angažovani po službenoj dužnosti, dok neki drugi uopšte nisu. Bilo je i slučajeva u kojima su branioci sarađivali sa organima koji su ih pozvali čime je građanima povređeno pravo na odbranu", istakao je Gostiljac.
 
On je zaključio da je sa ovom praksom gotovo i da je sada ovaj postupak centralizovan i automatizovan, čime su onemogućene zloupotrebe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.