O trošku Budžetskog fonda prošle godine lečeno 55 mališana

O trošku Budžetskog fonda Srbije prošle godine je u inostranstvu lečeno 55 dece, a na analize i dijagnostiku retkih genetskih bolesti poslata su 74 uzorka.
O trošku Budžetskog fonda prošle godine lečeno 55 mališana
Foto: Pixabay
O trošku Fonda, za nešto više od četiri godine postojanja odobreno je lečenje 141 deteta i poslato je više od 240 uzoraka za metaboličko i genetsko ispitivanje.
 
Predsednik Lekarske komisije fonda Vladislav Vukomanović kaže da su o trošku fonda dolazili i lekari iz inostranstva da leče decu u Srbiji, ali i da istovremeno obuče kolege u Srbiji. Lekari iz Rusije i Nemačke lečili su 17 pacijenata u Institutu za majku i dete i Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.
 
"Mi se trudimo da što veći broj stručnjaka dolazi u Srbiju jer je efekat lečenja i dijagnostike isti kao kada pacijent ode u inostranstvo. Na taj način se i naši stručnjaci obučavaju i edukuju da takve intervencije izvode samostalno u našim zdravstvenim ustanovama", rekao je Vukomanović.
 
Na lečenje u inostranstvo najčešće su išli pacijenti s neurološkim oboljenjima - cerebralna paraliza, zatim oni koji imaju retka oboljenja moždanih krvnih sudova, obolenje očiju, lokomotornog sistema, ali i srčana oboljenja.
 
Vukomanović kaže da su dobre vesti za Srbiju nedavno stigle iz Nemačke gde su se sastali srpski i nemački ministri zdravlja i gde je Jens Špan svom kolegi Zlatiboru Lončaru obećao da će se nemačke zdravstvene ustanove dodatno angažovati na lečenju dece s retkim bolestima iz Srbije.
 
"Dobro je da se uspostavi saradnja s jednom tako snažnom i medicinski naprednom zemljom kao što je Nemačka. Oni mogu da nam pruži podršku u svim oblastima koje su nam potrebne kada je reč o upućivanju pacijenata na lečenje u inostranstvo, ali i dolasku stranih stručnjaka kod nas", naveo je Vukomanović.
 
Osim iz Budžetskog fonda, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prošle godine je obezbeđeno lečenje i dijagnostika retkih genetskih bolesti za 632 mališana.
 
Deca su o trošku RFZO najčešće odlazila u inostranstvo na transplantacije jetre, koštane srži, lečenje srca, cerebralne paralize, oftalmoloških oboljenja, kao i neuroloških obolenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija