"Norveška kuća" ipak ne ide na prodaju

"Norveška kuća", jedan od simbola Gornjeg Milanovca, ipak neće "na doboš".
"Norveška kuća" ipak ne ide na prodaju
Foto: Printscreen
Kako pišu "Novosti", prema kupoprodajnom ugovoru, koji su potpisali prvi čovek Milanovca Dejan Kovačević, javni izvršitelj Milanka Savić iz Čačka i Dragan Marković u ime izvršnog dužnika "Norveško društvo Beograd", čuvena kuća srpsko-norveškog prijateljstva, postaje vlasništvo opštine Gornji Milanovac.
 
"Vrednost ugovora je 11,9 miliona dinara i ovaj iznos će biti uplaćen na račun javnog izvršitelja. Potpisivanjem ovog ugovora stavljena je tačka na višemesečne spekulacije ko će biti vlasnik 'Norveške kuće'. Lokalna samouprava će na najodgovornijij način brinuti o tom, nama veoma značajnom spomeniku kulture, kako bi uspomena na naše stradale internirce sa jedne strane, ali i prijateljstvo sa Kraljevinom Norveškom sa druge, sijalo punim sjajem", rekao je Dejan Kovačević.
 
Opština će, prema njegovoj najavi, uraditi plan održavanja i rekonstrukcije ovog objekta u dogovoru sa bratskom komunom Vefsi, sa severa Norveške, sa kojom je zajednički izgrađena "Norveška kuća", uz ideju da ovaj simbol prijateljstva postane zajedničko vlasništvo. Moguće je da, ukoliko "Norveška kuća" postane zajednička svojina milanovačke i opštine Vefsi, bude obnovljena i pod zaštitom Srbije kao spomenik kulture.
 
Ovo zdanje izgrađeno je 1987. godine u spomen na zajedničku žrtvu interniraca iz Srbije u nacističkim logorima u okupiranoj Norveškoj i Norvežana koji su im spasavali živote. 
  • Nenad A

    28.02.2019 15:54
    Norveska protiv nas za sve
    Ma kakva Norveska!
    Norveska nas je bombardovala i medju prvima priznala Kosovo.
    Norveska glasala za Kosovo u UNESKO i Interpol.
    Norveska ima ''ambasadu'' u Pristini.
    Sacuvaj nas, Boze, takvih ''prijatelja'' !!!!
  • EvoOvako

    26.02.2019 09:07
    Preko
    3800 Srba je ostavilo kosti u Norveškoj za vreme WWII. Da smo pametni, kao što nismo, za Norveškom bi napravili ozbiljne veze, poput one Nordent - stomatološka bolnica koja ima svoje ordinacije po Norveškoj i u Subotici.
    Norvežanima se više isplati doći na odmor nekoliko dana i srediti zube, nego li ih sređivati u Norge.
    Slična stvar se može napraviti i sa plastičnom, odnosno rekonstruktivnom hirurgijom.
    Srpski radni je, generalno, cenjen u Norveškoj, jer da bi Srbin došao u Norge mora znati jezik, jer posao traži u struci sa velikim brojem radnih sati, dok građani EU bilo koji posao, sa bilo kojom količinom radnih sati.
    To znači da Srbin MORA biti u istoj firmi, na ISTOM radnom mjestu, a EU građani mogu vijati zamene - prepodne voziti kombi, a popodne biti samo medicinski tehničari.
    Skandinavci mnogo drže do svoga. Šveđani lude zbog stranaca i njihovih (ne)dela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija