Investitori garantuju za kvalitet radova pet godina, ali mnogi od njih u tom periodu prestanu sa radom

Prema važećim zakonima, investitor je dužan da pruži garanciju na stan u trajanju od pet godina, koja se prvenstveno odnosi na kvalitet izvedenih građevinskih i zanatskih radova, kao i na kvalitet instalacija.
Investitori garantuju za kvalitet radova pet godina, ali mnogi od njih u tom periodu prestanu sa radom
Foto: 021.rs
Funkcionalnost ugrađene stolarije, popravka elektroinstalacija, funkcionalnost sobnih i ulaznih vrata, vodovod i kanalizacija i briga o krovnom pokrivaču bi trebalo da padaju na teret investitora dok traje garancija, pišu Novosti.
 
"Izvođač garantuje da su izvedeni radovi u vreme primopredaje u skladu sa ugovorom, propisima i pravilima struke i da nemaju mana koje onemogućavaju ili umanjuju njihovu vrednost ili njihovu podobnost za redovnu upotrebu, odnosno upotrebu određenu ugovorom", objašnjavaju pravnici.
 
Međutim, ako u toku garantnog roka nastupi garantni slučaj, odnosno pojave se nedostaci na građevini, nastupa odgovornost izvođača, kao posledica povrede njegove osnovne obaveze da radove izvede i preda ih naručiocu bez mana. Ta odgovornost se različito konstituiše u zavisnosti od toga da li je reč o vidljivim ili o skrivenim manama.
 
Poseban problem predstavlja činjenica da pojedini investitori u garantnom roku odu u stečaj zbog dugova. U tom slučaju zahtev za ispravljanje nedostataka na nepokretnosti ostaje bez prave adrese kome se obratiti za pomoć. Uprkos procesima pred sudovima, koji jedini mogu omogućiti kupcima da dobiju ono što im je garantovano zakonom, dosadašnja praksa pokazala je da je manje nedostatke povoljnije ispraviti o sopstvenom trošku.
 
"Zid je počeo da vlaži četiri godine nakon kupovine stana. Kada smo želeli da uložimo reklamaciju, jer je zgrada još u garanciji, saznali smo da firma našeg investitora ne postoji i da bi sudski proces dugo trajao s obzirom na to da je reč o pravnom licu u stečaju. Odustali smo i sami uložili po 300 evra zajedno sa susedima i ponovo ugradili hidroizolaciju koja je bila loše urađena u startu", objašnjava za Novosti Milica M. koja je nekretninu kupila pre skoro pet godina na Voždovcu.
 
Postoje ključne informacije koje bi kupci trebalo da provere o svakom investitoru pre nego što se upuste u proces kupovine stanova. Naime, svaki investitor je po pravilu privredno društvo i svoju delatnost mora da registruje kod nadležnih državnih ustanova. I poslovanje privrednog društva može u određenoj meri biti prrovereno preko zvaničnih podataka. Ovi podaci dostupni su na sajtu Agencije za privredne registre Republike Srbije. Na internet prezentaciji Narodne banke Srbije može se proveriti da li je preduzetnikov račun u blokadi.
  • Nikola

    19.09.2019 13:30
    Obezbeđivanje dokaza o greškam
    U zgradi staroj tri godine pucaju nam zidovi , želim to da popravim ali bi se obezbedio kao dokaz ako nastavi i posle popravke da puca.Da li nvestitor ima obavezu da popravi pukotine, i zameni napuknute ker.pločice.Moram krečiti stan i ako ponovo ispuca da li investitor ima obavezu da izmiri troškove krečenja.
    Nikola
  • Kupac

    02.03.2019 09:56
    Bulevar
    Ja lično tražim veći stan, ali ne u ovim novim zgradama. Evo dok ovo kucam gledam u puknut zid, parket koji skripi, pvc prozor koji sam dva puta "dihtovao" itd itd...btw, uselio sam se u novi stan pre godinu i po...pogledajte profil investitora, cime su se bavili ranije, i sve će vam biti jasno. Deviza im je: kupi sto jeftinije materijal & rad, a prodaj što skuplje...
  • Bejrut

    01.03.2019 23:09
    Treba uvesti zakon da svaki investitor mora da napravi trotoar okko zgrade a ne da oko skoro 85 odsto zgrada u NS izgleda kao Bejrut.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija