Lošom organizacijom sistem koči najbolje đake

Kreatori kalendara tamičenja iz Ministarstva prosvete godinama unazad sprečavaju jedan broj najuspešnijih učenika da testiraju svoje znanje iz različitih oblasti, jer, s jedne strane postavljaju ograničenje da se učenik može takmičiti najviše iz dva nastavna predmeta i jedne vannastavne aktivnosti, a druge, ne vode računa o preklapanju datuma održavanja takmičenja, čak i kada je reč o srodnim predmetima.
Lošom organizacijom sistem koči najbolje đake
Foto: 021.rs
Tako će ove godine osnovci koji su se plasirali na okružno takmičenje iz fizike i opštinsko iz tehničkog i informatičkog obrazovanja morati od jednog da odustanu, jer su zakazana u istom danu. Isto će biti i sa decom koja su obezbedila prolaz na opštinsko iz srpskog jezika, a žele da izađu i na fiziku ili TIO. Slično su prošli istorija i biologija sa opštinskim nivoom, ali takmičenja počinju u različito vreme, pa će zainteresovani đaci uspeti da stignu na oba, piše Danas.
 
U školama kažu da se ovaj problem može rešiti boljom organizacijom, ali da je problem što se kalendar objavljuje prekasno i predlozi stručnih društava često ne poštuju. Goran Manojlović nastavnik TIO i informatike i računarstva u zaječarskoj OŠ "Ljubica Radosavljević Nada", kaže da su stručna društva dužna da svoje predloge pošalju do 15. jula, ali da Ministarstvo prosvete kalendar donosi tek krajem godine ili početkom januara.
 
Kalendar bi, prema njegovom mišljenju trebalo da bude poznat najkasnije do 1. oktobra i da se pre objavljivanja društvima pošalje predlog kako bi se sporne stvari ispravile. Manojlović dodaje da bi trebalo razmisliti da se takmičenja organizuju i petkom, sem subotom i nedeljom, i da je to moguće izvesti za opštinski nivo. Smatra da učenicima treba omogućiti da biraju iz čega će se takmićiti prema svojim afinitetima i potvrđuje da su đaci zainteresovani za različite discipline.
 
Dragan Prpa, psiholog u OŠ "Sveti Sava" u Bačkoj Palanci kaže za Danas da učenici treba da učestvuju u raznovrsnim takmičenjima.
 
"Postoje istraživanja koja pokazuju da dobri matematičari često budu uspešni na takmičenjima iz srpskog jezika. Obrazloženje je da je isti deo mozga zadužen za te dve, spolja gledano različite, ali suštinski srodne discipline. I školska praksa potvrđuje da deca mogu biti podjednako uspešna iz različitih oblasti pa ih ne treba ograničavati da se takmiče samo iz srodnih predmeta", objašnjava.
 
Prpa dodaje da bi sezona takmičenja mogla da počne i ranije, a ne da se uvek čeka drugo polugodište. On smatra da sistem najboljim učenicima šalje poruku da je bitna procedura, a ne kako se oni osećaju.
 
"Uspesi na takmičenjima se generalno ne vrednuju. Sem neke vrste prestiža i tapšanja po ramenu, ta deca nemaju nikakvu satisfakciju. Ne mislim da to treba da bude materijalna nagrada, ali sigurno ih treba nagraditi jer su uložili dodatni rad i trud. Dodatne poene pri upisu u srednje škole dobijaju samo prva tri učenika na rang listi koji osvoje nagradu na tamičenjima u osmom razredu. Imali smo učenicu sa 98 poena na republičkom takmičenju iz biologije i bila je peta na rang listi, ali je ostala bez dodatnih poena", navodi Prpa.
 
Zaključuje da bi svrha takmičenja trebalo da bude i identifikacija nadarenih učenika, da organizacije poput Petnice i slično same pozivaju najbolje učenike, uključuju ih u različite aktivnosti, kampove i slično.
  • @

    02.03.2019 21:44
    Ajnštajn o školi:
    "... Želeo sam da učim ono što sam želeo da znam, ali oni su želeli da učim za ocenu. Najviše sam mrzeo takmičarski sistem.."

    Koliko Ajnštajna gubimo akcentovanjem uspeha na takmičenjima kao merila izvrsnosti?
  • pawlle

    02.03.2019 12:46
    ova zemlja je odlicna za prvljenje ludaka,psihopata i ko zna kojekavih,samo ne prepoznaje bolje od drugih,sva sreca te ima zemalja koje priznaju znanje
  • T

    02.03.2019 11:53
    Nisu bitna takmičenja. Bitno je samopouzdanje i samopoštovanje. Naučiti decu da se takmiče sa samim sobom. UNUTRAŠNJA MOTIVACIJA GOSPODO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija