Traže se posmatrači izbora, biće angažovani tek kad se raspiše kampanja

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je javni poziv za izbor posmatrača izborne kampanje kako bi se pripremila da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima obavi kontrolu aktivnosti političkih subjekata kada budu imali proglašene izborne liste, rečeno je Beti u Agenciji.
Traže se posmatrači izbora, biće angažovani tek kad se raspiše kampanja
Foto: 021
"Ovim javnim pozivom formiraće se mreža posmatrača koji će biti angažovani tek u momentu raspisivanja izbora. Proces selekcije i obuke posmatrača može da traje nekoliko meseci", naveli su u Agenciji.
 
Javni poziv za prijavljivanje kandidata za posmatrače izborne kampanje objavljen je 28. februara, a biće izabrano 165 posmatrača.
 
Terenski posmatrači biće angažovani za period od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, dok se koordinatori angažuju za period od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora.
 
Za koju izbornu kampanju će biti angažovani, kako objašnjavaju u Agenciji, biće poznato kada nadležni organ donese odluku o raspisivanju izbora.
 
Objavljivanje javnog poziva za izbor posmatrača je jedna od aktivnosti koje Agencija za borbu protiv korupcije sprovodi u skladu sa svojim nadležnostima i potrebama. Agencija je birala i ranije posmatrače, a poslednji takav poziv objavila je 2016. godine.
 
Posmatrači prikupljaju sve informacije o političkim aktivnostima političkih subjekata i dostavljaju ih centralnim koordinatorima koji ih statistički i analitički obrađuju. Ti podaci se dostavljaju Agenciji koja, zatim, poredi podatke dobijene od posmatrača sa izveštajima o troškovima izborne kampanje koje dostavljaju politički subjekti.
 
Poziv možete pogledati OVDE.
  • cane

    25.05.2019 07:23
    PROVERA INTEGRITETA
    Nadam se da će ovaj put Agencija sa novim direktorom Draganom Sikimićem, odraditi odabir posmatrača regularno i bez nameštanja i prekinuti staru koruptivnu praksu nepotizma. Čudno je da je javni poziv ponovljen zbog malo prijavljenih.
  • Alergija

    04.03.2019 10:38
    na patetiku
    @Badza
    To ste kratko i jasno izmislili. Na grčkim izborima pre par godina su imali najnižu izlaznost oko 50%, hoćete da kažete da polovina građana Grčke sada ne može da obnovi svoj pasoš? Možda ste pomešali izlazak na izbore sa obaveznom vojnom službom - oni koji je izbegavaju ne mogu dobiti pasoš a ne oni koji nisu glasali.

    @Niko Bitan
    Ostavljajući na stranu kakvog su morala građani koji svoj glas prodaju za sitan novac, odnosno za koga bi takav građanin ili građanka i inače glasali, zna li se koliko je takva kupovina bila raširena pojava? Koliko mi je poznato na nekoliko biračkih mesta je zbog toga i ponovljeno glasanje, a opet ne verujem da su imali budžet u milijardama da kupe toliko glasova za pobedu, što bi istovremeno značilo i da imamo ekstremno visok broj građana spremnih da svoj glas nekome prodaju, a prethodni komentatori tvrde da je neko glasao u ime njihovih preminulih predaka te sam veoma zainteresovan da vidim bilo kakav dokaz koji tome govori u prilog.
  • Niko Bitan

    04.03.2019 01:34
    @Alergija
    Kradja je bila u vidu kupovanja glasova ispred birackih mesta licno Sam prisustvovao Kako je zvana policija koja je dosla I otisla kao da se nista ne dogadja iako ima video I foto dokaza

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.