Pesticidima u Srbiji ubijeno više od 2.000 ptica, kažnjenih nema

U proteklih 19 godina u Srbiji od posledica trovanja stradalo je najmanje 2.054 divljih ptica.
Pesticidima u Srbiji ubijeno više od 2.000 ptica, kažnjenih nema
Foto: Pixabay
Ovoliki broj otrovanih ptica alarmantan je, a pojedine zaštićene vrste gotovo su istrebljene, upozorili su stručnjaci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
 
U Društvu dodaju da je pesticid furadan najveći krivac za smrt divljih i ugroženih ptica. Furadan sadrži karbofuran koji se koristio i kao bojni otrov. Ova zabranjena supstanca deluje na centralni nervni sistem i izaziva paralizu mišića, što brzo dovodi i do smrti.
 
Populacija stepskog sokola opala je u poslednjih 20 godina za čak 70 procenata, a ta ptica dobila je status kritično ugrožene vrste.
 
Populacija sivog sokola koji se vodi kao ugrožena vrsta u istom periodu opala je skoro za polovinu, a glavni razlog masovnog opadanja broja obe vrste sokolova jeste njihovo ubijanje i proganjanje koje sprovode golubari, naveli su iz DZPPS.
 
Još jedna ugrožena vrsta je i orao belorepan, a 97 orlova belorepana stradalo je od posledica trovanja u istom periodu, podaci su iz baze DZPPS.
 
U toj bazi Vojvodina je mesto na kome je najviše ptica otrovano furadanom.
 
Predsednik DZPPS-a Milan Ružić rekao je za VOICE da je ubijanje grabljivica, posebno sokolova, za koje su odgovorni pojedini golubari označeno kao glavna pretnja opstanku ugroženih stepskog i sivog sokola. Prema njegovim rečima, celoj situaciji doprinosi i nekažnjivost onih koji truju ptice.
 
"Gotovo niko u Srbiji nije kažnjen zbog trovanja ptica. Poznata su nam samo dva slučaja gde su osobe odgovarale za trovanje ptica", naveo je Ružić.
 
Ukazao je i da furadan nije teško pronaći i kupiti, o čemu svedoči i slučaj zabeležen prošle godine kada je DZPPS prijavio čoveka iz Sente koje je ovaj otvor prodavao na tezgi tokom vašara.
 
VOICE navodi da furadan nije jedini otrov kojim se truju ptice pa podaci DZPPS-a govore da je u najmanje dva slučaja trovanja beloglavih supova korišćen takodje zabranjeni otrov kreozan.
 
Registrovano je i najmanje pet slučajeva trovanja brodifakumom, koji je inače otrov za glodare čija je prodaja dozvoljena.
 
Podsetimo i da je krajem prošle godine zabeleženo masovno trovanje više od 70 životinja kod Vršca, na samom obodu grada. Trovanja divlјih vrsta ptica i sisara se najčešće dešava putem zatrovane hrane, odnosno ishranom divlјih vrsta ptica i sisara leševima životinja ili semenom, koji su namerno tretirani sredstvima koji sadrže karbofuran i namerno postavlјeni kao mamci. 
 
Međutim, otrov furadan se može sresti i u samim gradskim sredinama, što možete pročitate OVDE.
  • real

    10.03.2019 08:00
    U svetu gde niko ne vodi računa ni o ljudima iluzorno je očekivati brigu o pticama.
  • Jovan2

    09.03.2019 21:16
    Kod Jaska su od staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta od nacionalnog značaja koja su registrovana u skladu sa kriterijumima Pravilnika o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih izaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja - napravili moto park.
  • Trutuka

    09.03.2019 21:09
    ##
    A koliko ljudi je pobijeno ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija