FOTO: Otrov furadan rasut u ulici na Detelinari

Furadan ili karbofuran, toksični pesticid koji je u Srbiji zabranjen od 2014. godine, rasut je u delu Ulice Milenka Grčića kod broja 6, na Detelinari.
Ovu informaciju je, uz fotografije na kojima se vidi ružičasti otrov, kao i uginuli golubovi, postavio na društvene mreže jedan Novosađanin. Iako se prisustvo ovog otrova dokazuje analizama, najverovatnije je reč o furadanu.
 
 
Karbofuran je sredstvo koje se, iako zabranjeno, u Srbji često koristi i nalazi u slobodnoj prodaji za svega nekoliko hiljada dinara po litru. Deluje na centralni i periferni nervni sistem tako što blokira prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti.
 
Prethodnih godina bilo je više slučajeva trovanja furadanom, koji su rezultirali smrću većeg broja životinja. Poslednje masovno trovanje dogodilo se kod Vršca, kada je pronađeno više od 70 leševa divljih i domaćih životinja samo tokom jednog dana. Tu priču čitajte OVDE.
 
Nadležni nisu naročito efikasni kada je potrebno sankcionisati osobe koje distribuiraju ovaj otrov. Tako je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nadležnima sredinom aprila ove godine prijavilo muškarca koji je kod Sente prodavao otrov u kanisterima, ali je nadležnima trebalo 18 dana da reaguju. Tu priču čitajte OVDE.
  • Nemanja

    30.12.2018 22:53
    Za sve gadljive
    Gospodo koja odobravate trovanje pasa i ostalih kućnih ljubimaca, samo par logičnih pitanja:
    GDE da ja izvedem i šetam psa, dok je napolju pola metra snega? Javlja mi se nekako da to mora biti tamo gde je sneg dovoljno očišćen da oboje možemo da hodamo...
    KAKO da pokupim "minuli rad" iza istog (što inače uvek radim), kad ni ne vidim gde je isti obavio jer mu je neutaban sneg skoro do glave? Ili ne mogu da priđem tom mestu, jer je sneg do kolena?

  • Tasic 1951

    30.12.2018 10:02
    Samo bezanija odavde deco
    Jovica NS
    29.12.2018 • 16:26
    Obožavam životinje,imam dva psa...ali ono što sam video prošle nedelje na keju,kad se sneg otopio,ne mogu da opišem...tolika količina psećeg izmeta,bukvalno minsko polje...Stvarno smo stoka nad stokama...
  • szzz

    29.12.2018 22:08
    ma ajte molim vas
    Nije to otrov, to su malo djubrili da bolje raste zelenilo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti