Pismo staro osam milenijuma otkriveno na figurinama trudnica iz Belice

Protopismo staro oko 8.000 godina, sistem crtica, linija i tačkica urezanih u kamen, otkriveno je na figurinama trudnica u raznim fazama trudnoće, ženskih i muških polnih organa, na arheološkom lokalitetu Belica kod Jagodine, pišu "Novosti".
Naučnici kažu da se one mogu tumačiti na više načina, kao medicinski kalendar kojim su zabeleženi ciklusi plodnosti, ali i kao prikaz fizioloških procesa.
 
Do otkrića je došao arheolog prof. Milorad Stojić koji je godinama istraživao Belicu. On kaže da je povećavajući fotografije figurina uočio minijaturne zapise, zareze i udubljenja.
 
Stojić objašnjava da pošto su figurine pronađene u jami povezanoj s kultom zimske kratkodnevice, postoji verovatnoća da zapisi izražavaju neke vremenske intervale.
 
Svetilište je napravljeno pre 8.000 godina, a figurine su bile pohranjene u jamu na obodu kružnog hrama.
 
Prvi tragovi praistorijskog naselja na lokalitetu Belice uočeni su još sedamdesetih godina prošlog veka, a u žižu interesovanja je došlo 2002. godine. Konačnu reč dalo je nedavno istraživanje namačkih arheologa opremljenih georadarima. Oni su otkrili monumentalne kultne objekte u obliku kruga prečnika 75 metara, jednakokrakog trougla i spirale.
 
Tim istraživanjima utvrđeno je da je Belica najstarije i najmonumentalnije kultno astronomsko sedište u Evropi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija