Novi uslovi za otvaranje vrtića, sva moraju da imaju dvorište

Ministarstvo prosvete donelo je novi Pravilnik o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolskih ustanova.
Novi uslovi za otvaranje vrtića, sva moraju da imaju dvorište
Foto: 021.rs

Kako navode "Novosti", da bi dobili dozvolu za rad, vrtići će morati da imaju dvorište, protivpožarne izlaze, adekvatni prilaz i drugo. Pravilnik je donet jer je došlo do povećanja broja privatnih vrtića nakon uvođenja subvencionisanja, pa je tako sa 52 u 2015. godini broj predškolskih ustanova skočio na 346.

U Udruženju privatnih predškolskih ustanova Beograd podržavaju uvođenje reda u ovoj oblasti i saglasni su sa novinama koje donosi novi pravilnik.

"Vrtići ranije nisu bili u obavezi da imaju dvorište, niti je u elaboratu koji se podnosio prilikom otvaranja trebalo priložiti dokumentaciju o protivpožarnoj zaštiti, sanitarnim uslovima, zaštiti objekta. Sve to smo morali imati, ali nije bilo neophodno da se priloži u pisanom obliku, uz elaborat. Novi pravilnik je precizirao i da mališani mogu boraviti samo u prizemlju i na prvom spratu, kao i da ne sme da bude vrtića u suterenu, što se dešavalo", navodi predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova Dušanka Tasić.

Ona dodaje i da će obdaništa koja rade, a nemaju ispunjene ove uslove, morati da se prilagode u određenom vremenskom roku.

Kako navode u Ministarstvu, uslovi propisani Pravilnikom sadrže minimum zahteva koje osnivač predškolske ustanove treba da obezbedi. Prostor, oprema i didaktička sredstva treba da budu u funkciji vaspitno-obrazovne delatnosti, poštujući pritom da celokupan prostor ustanove bude bezbedan i podsticajan za aktivnosti, u skladu sa zakonom.

"Pravilnici koji su prestali da važe doneti su pre 25 godina, te je bilo neophodno doneti novi u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju", navode u Ministarstvu.

"Novosti" navode da je pravilnik stupio na snagu 19. februara i od tada se primenjuje u postupku verifikacije predškolskih ustanova. Postupci započeti do dana stupanja na snagu ovog pravilnika okončaće se po do tada važećim propisima.

  • Žaklin

    03.11.2019 18:09
    Svi u privatne vrtiće
    Naravno da se samo čuvanje deteta kući sa hranom koju plaćaju roditelji plaća po 35.000 dinara pa naviše ako je veći broj dece (znači samo čuvanje). Zašto bi onda privatni vrtić koji hrani decu o svom trošku koštao manje? Ako nema državni za 5000 din šta onda? Da li je uopšte realno da neko čuva i 3 puta dnevno hrani dete za 50 evra ceo mesec iz svog džepa ???
  • Aha

    12.03.2019 13:52
    Bravo
    Koliko drzavnih vrtica nema dvoriste i koliko nadogradjenih nema stepeniste za evakuaciju...ma daj vise
  • Strucno lice

    12.03.2019 13:17
    Bajka
    Svi uslovi na papiru kao iz bajke, u realnosti ruševine i našminkane ruševine. U vecini vrtica se od "babe pravi devojka", a najbitnije je da se normativ zaposlenih nije pomakao, da naše spremačice i servirke rade posao za tri čoveka, da su svuda u regionu prvo uskladili broj zaposlenih pa onda opremu, ali....nedovršeni za nedovršene...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija