Malinari negoduju zbog plaćanja doprinosa za sezonske radnike

Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju sezonskih radnika, čija je primena krenula početkom godine, u periodu od pet godina uvećaće budžetske prihode za 15 miliona dinara i povećati formalnu zaposlenost za 33.000 radnika.
Malinari negoduju zbog plaćanja doprinosa za sezonske radnike
Foto: Pixabay
Procena NALED-a je da je na sezonskim poljoprivrednim poslovima u Srbiji angažovano između 65 i 80 hiljada građana, a većina njih nadniči u malinjacima užičkog kraja.
 
Fiksni troškovi poreza i doprinosa koje poslodavac treba da plati u ovoj godini su 303 dinara na dan, što je za trećinu jeftinije nego po prethodnom modelu. To znači da će jedan nadničar, koji u proseku radi 20 dana, poslodavca na ime osiguranja koštati oko 6.000 dinara. Dosadašnje obaveze za poslodavce koji su uplaćivali poreze i doprinose sezoncima, a veoma mali broj njih je to činio, u prosekusu su bile 10.200 dinara. Malinare inovacije i olakšavanje procedura raduju, ali smatraju da ne mogu da ostanu u plusu sa ovim izdacima.
 
"Pričao sam sa agencijama posredstvom kojih dolaze berači da se oni odreknu 300 dinara od dnevnice i da im taj novac bude uplaćen za osiguranja. Nisu hteli ni da čuju. Prosečan berač nabere 50 kilograma i košta poslodavca sa dnevnicom i prevozom 3.300 dinara dnevno. Ako je otkupna cena 110 dinara, on ubere dnevno maline u vrednosti od 5.500 dinara, što znači da proizvođaču ostane 2.200 dinara. Ako se od toga oduzmu troškovi proizvodnje, dođe se do računice da je malinar u najboljem slučaju na nuli", priča za Blic Vlade Nikolić, predsednik Udreženja malinara "Crveno zlato" iz Kosjerića.
 
Njemu je nejasno kako država od seljaka može da očekuje da popunjava elektronske prijave za radnike.
 
"Niti imam računar i internet, niti umem da ih koristim. Seljaci se ne razumeju u ta čuda", dodaje Nikolić.
 
U selima Dub, Zaglavak, Zlodol i Dobrotin kod Bajine Bašte malinari kažu da ih novi zakon mnogo ne dotiče.
 
"Zbog loše otkupne cene narod je masovno digao ruke od maline, tako da ovog leta niko neće angažovati berače. Malinu će brati samo članovi porodice, pa koliko uberu - uberu, ostalo će propasti", kažu malinari.
 
Proizvođači iz ariljskog kraja kažu da je ovaj zakon možda primenjiv u drugim granama poljoprivrede, ali ne u malinarstvu. Problem je, napominju, sve lošija radna snaga.
 
"Mi za berbu malina imamo jako nekvalitetne radnike. Meni zakon diktira da ga prijavim do 10 sati ujutru, a on, često mi se to dešavalo, ne može da izdrži ni par sati, pa ode", priča Milijan Poledica iz Arilja.
 
Zakon predviđa da sezoni moraju da se prijave najkasnije do 10 sati ujutro, a sama procedura prijave trebalo bi da traje deset minuta.
  • Rale

    15.03.2019 14:52
    Da rajasnimo "foteljašima"
    Ovaj iznos se uplaćuje za kvazi zdravstveni doprinos, a ne za penzije i radni staž!
    Sezonac dok stigne kod lekara, već je odjavljen, a povreda možda i zarasla..
    Od ovoga korist ima samo "država", jer nam je zdravstvo nikakvo.
    Ovo je samo vid pljačke a ne pomoći sezoncima!
  • Jagoda

    15.03.2019 14:11
    Evo ga, malinari, bas ste nam nedostajali
  • Sremac

    15.03.2019 13:12
    Videćemo kad dođe vreme brawa i prodaje da li su odustali i da li će biti opet frka oko cene. Sve će vreme pokazati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.