Trivan: Država ne duguje reciklerima, jer se nije ni na šta obavezala

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao povodom tvrdnje Udruženja reciklera da im država duguje 1,7 milijardi dinara iz ranijih godina, da mu smeta kada se isporučuju računi koji nisu dogovoreni.
Udruženje reciklera Srbije saopštilo je nedavno da država reciklerima za tretman opasnog otpada za 2016. i 2017. godinu duguje oko 1,7 milijardi dinara, dok istovremeno za tretiran otpad tokom 2018. recikleri još uvek nisu dobili ni dinara podsticajnih sredstava.
 
Trivan je objasnio da Vlada Srbije čini ono što može i da godišnje skoro 2,2 milijarde dinara, što je trećina ukupnih sredstava kojima raspolaže, izdvaja kako bi reciklerima kroz podsticaje pružila mogućnost da rade svoj posao.
 
"Recikeri za državu rade izuzetno važan posao, ali smeta kada isporučuju račune koji nisu dogovoreni. Dakle ne možete reći da država duguje bilo šta kada se na to nije ni obavezala", rekao je Trivan 
 
On je dodao da je "ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine za reciklere bio dramatičan momenat.
 
"Oni su tih godina ušli u dugove koje sada žele da pokriju, što je razumljivo, ali mi ne možemo odgovarati za to što je nekada neko uradio", kaže Trivan.
 
Trivan je rekao da se Ministarstvo trudi da poveća količinu para koju bi oni dobijali.
 
"Ja sam u izradi budžeta insistirao da imamo bar tri ili 3,5 milijardi dinara za reciklere, čime će oni pokriti sav taj svoj posao koji urade tokom godine. To je negde realna cifra. Mi nismo preuzeli obavezu ali znamo koliko je obim posla realan i koliko košta. To je naša borba sa Ministarstvom finansija", rekao je Trivan.
 
On je podsetio da je Fond već uspostavljen i da mu " treba nekoliko godina da dobije pravu formu".
 
"Već prošle godine 70 odsto sredstava kojima raspolaže Ministarstvo smo prebacili u Fond. I ubuduće će najveći deo sredstava ići u Fond. Interes Srbije je da u Fondu bude što više para, da bismo što više toga izvukli iz Srbije i reciklirali", rekao je on.
 
Trivan je najavio da će kada bude više novca za reciklere, Ministarstvo dati prednost reciklerima koji idu u viši stepen prerade, u odnosu na one koji samo prepakuju i transportuju otpad.
  • Ekologija

    24.03.2019 13:10
    Sheme
    Srbi i poimanje biznisa!
    Ja cu se dogovoriti sa nekim zemarom u tom fondu i napraviti pogon za reciklazu, ne moraju sad bas neki ugovori, dobri smo mi, znam mu familiju. Drzava isto tako razmislja. Na kraju, nigde ugovora nigde obaveza i onda imas ove price. Da li je realno da ste toliko nepismeni?
  • Mile

    24.03.2019 12:39
    po istom arsinu
    Ne dugujem ni ja porez jer se nisam nista obavezao ! Sedi dole jedan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.