Podignuta optužnica protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja dr Mirjane Menković zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj.
Istom optužnicom obuhvaćena je i Ranka Dedović, odgovorno lice Omladinske zadruge "Gaudeamus", pišu "Novosti". Kako list u Višem sudu, krivično vanpretresno veće je optužnicu potvrdilo, ali je na tu odluku odbrana uložila žalbe, o kojima odlučuje Apelacioni sud. U slučaju da žalbe budu odbijene, optužnica će stupiti na pravnu snagu i biće zakazan početak glavnog pretresa.
 
Istraga zbog sumnji da je bilo zloupotreba u poslovanju Etnografskog muzeja pokrenuta je u oktobru prošle godine. Pored Menkovićeve i Dedovićeve osumnjičene su još tri osobe, ali su oni u međuvremenu sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice, koje je prihvatio sud.
 
Tako je Predrag Martinović, osnivač Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću "Nju rej", na osnovu sporazuma osuđen na kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne izvrši novo krivično delo. Na tri meseca uslovne kazne, sa rokom provere od godinu dana, osuđen je Igor Šebešćen, odgovorno lice Agencije za kancelarijsko-administrativne poslove "Sebastijan MBI", dok je Željko Marković, odgovorno lice preduzetničke radnje "Houm art", sklopio sporazum na godinu dana zatvora sa rokom provere od tri godine.
 
Prema onome što je saopšteno prilikom pokretanja istrage, Etnografski muzej je navodnim zloupotrebama oštećen za više od 14 miliona dinara. Sumnja se da je Menkovićeva od avgusta 2014. godine, koristeći svoju poziciju, davala naloge službi računovodstva da se sa računa ustanove na čijem je čelu bila određena novčana sredstva uplaćuju na račune navedenih preduzeća, iako, kako se navodilo, Muzej sa njima nije imao nikakvu poslovnu saradnju. 
 
Tvrdi se da su vodeći ljudi tih preduzeća izdavali Muzeju lažne fakture, kako bi im Menkovićeva plaćala sa službenog računa. Nakon toga, oni su, prema prijavi, podizali novac sa računa i u gotovini ga predavali službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe. 
 
Nakon privođenja i saslušanja, Tužilaštvo je tražilo da se odredi pritvor Mirjani Menković, ali sudija za prethodni postupak to nije prihvatio. Umesto toga doneto je rešenje kojim je određena zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima, ali i zabrana da posećuje Etnografski muzej. Naloženo joj je i da se javlja Povereniku Uprave za izvršenje vanzavodskih sankcija po programu postupanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.