SZS: Termin nije bitan, ako se ne promene uslovi - bojkot izbora

Vanredni ili redovni. U junu ove ili na proleće sledeće godine. Tema izbora u Srbiji ponovo je u centru političke pažnje, posle sednice predsedništva Srpske napredne stranke.
  SZS: Termin nije bitan, ako se ne promene uslovi - bojkot izbora
Foto: 021.rs
U opozicionom Savezu za Srbiju, međutim, kažu da im termin izbora nije bitan. Ističu da će bojkotovati izbore, ukoliko se na promene trenutni izborni uslovi.
 
Svi članovi predsedništva SNS bili su za izbore, dok je predsednik Aleksandar Vučić bio uzdržan - ovakav rezultat glasanja, kako navode u toj paritji, znači da odluka o vanrednom izlasku na birališta još uvek nije doneta. Zašto je jedan uzdržani glas bio presudan?
 
"Mnogo više informacija u smislu razvoja situacije sa Kosovom i sa svim onim što nam se dešava sa zemljom ima predsednik stranke. U tom smislu je razmišljanje da li sada ili kasnije", kaže članica predsedništva SNS Zorana Mihajlović.
 
"Teško mi je da vam kažem. Zato što ne zavisi od jednog ili dva faktora, zavisi od mnogo faktora koji međusobno utiču jedni na druge. Videćemo u narednih dvadesetak dana", rekao je Nebojša Stefanović.
 
Deo opozicije okupljen u Savezu za Srbiju, međutim, navodi da njihov izlazak na izbore ne zavisi od datuma, već izbornih uslova.
 
"Da li će građanima zapravo zaista biti ponuđeno mogućnost izbora ili će to biti nekakvi izbori po Vučićevim pravilima na kojima glasaju ucenjeni, uplašeni, zastrašeni i na druge načine maltretirani ljudi", kaže Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke.
 
"To ne može da se sredi jednim dekretom za mesec - dva, za to je potreban jedan period. Mislim da bi bojkot bio celishodno rešenje ako izbori budu u junu, a onda neka Vučić vidi - sve što uradi neće biti legitimno", rekla je Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke.
 
Gostujući u Novom danu novinar Zoran Panović ocenio je da izbori nisu blizu, jer ih ne želi ni vlast ni opozicija. "Opozicija zahteva izbore ali zahteva u nekim sasvim drugim okolnostima i sasvim drugim uslovima. Sa druge strane izbori su uvek bili deo tehnologije vlasti Aleksandra Vučića, znači da se prevremenim izborima uzima još vremena. Na neki način sada bi možda izbori bili neka vrsta defanzivnog postupka", smatra Panović.
 
Da SNS bar za sada ne namerava da popusti, možda najbolje govori činjenica da je Aleksandar Vučić dobio podršku predsedništva da ne razgovara sa liderima opozicije i da Nebojša Stefanović ističe da vlast neće ispuniti nijedan njihov uslov.
  • ma

    27.03.2019 14:21
    Trla baba lan... Jel iko od vas ikad imao u skoli predmet pod imenom "istorija"? Ako je imao, jel nije naucio da diktatori nikad i nigde nisu vlast prepustili mirnim putem?
  • Ns

    27.03.2019 13:50
    Backa
    Ovi nece Vucica na vlasti a nece ni izbore, znaci sve nas prave budalama.
  • Sever Srbije

    27.03.2019 08:02
    Lopov ne ulazi najavljen na vrata,vec na kvarno kroz prozor,a da ovi su i razbojnici oni bi i da ubiju koga. Kako su vas po vasim izbornim zakonima srusili ovi tako i vi srusite njih pa menjajte zakon( sutra malo kada je u vasu korist).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.