Ministarstvo: Osuđujemo napad na beogradskog izvršitelja, građani da se suzdrže od nasilja

Ministarstvo pravde osudilo je nasilničko i neprimereno ponašanje prema javnom izvršitelju Aleksandru Vuloviću iz Beograda i apeluje na građane i predstavnike građanskih udruženja da ne pribegavaju nasilju, nedoličnom ponašanju i širenju dezinformacija.
U saopštenju se podseća sa se incident s izvršiteljem Vulovićem dogodio tokom jučerašnjeg dana, te dodaje da su javni izvršitelji na osnovu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, preuzeli ovlašćenja suda u delu sudskog postupka koji se odnosi na izvršenje pravnosnažne presude i postupanja po rešenjima za izvršenje na osnovu verodostojnih isprava. Kao takvi, javni izvršitelji su nosioci javnih ovlašćenja, te svaki napad na njih zakon prepoznaje kao napad na službeno lice, poručuju u ministarstvu.
 
Ministarstvo ukazuje da javni izvršitelji postupaju isključivo po odlukama sudova, vodeći računa o zakonom propisanim procedurama postupka izvršenja.
 
Ministarstvo apeluje na građane i predstavnike građanskih udruženja da ne pribegavaju nasilju, nedoličnom ponašanju i širenju dezinformacija, već da svaki slučaj izvršenja za koji smatraju da je nezakonit prijave Komori javnih izvršitelja i Ministarstvu pravde, koji će po tim prijavama postupati po hitnom postupku kao i do sada, navodi se u saopštenju.
 
Napad je osudila i Komora javnih izvršitelja Srbije. 
 
"Gnusni čin u vidu fizičkih napada, desio se tokom izvršne radnje iseljenja i preduzimanja službenih radnji javnog izvršitelja, koji ima zakonsku zaštitu službenog lica", saopšteno je iz te Komore.
 
Ovaj događaj je, kako se navodi, još jedan u nizu sve učestalijih napada i pokušaja da se nasilnim putem sprečavaju sudski postupci, i javni izvršitelji onemogućavaju u preduzimanju radnji u okviru javnih ovlašćenja poverenih od strane Republike Srbije, koje su zakonski dužni da preduzimaju. 
 
Dodaju da je uprkos svim vidovima opstrukcije, "javni izvršitelj u konkretnom slučaju, uz maksimalno učinjene napore, iskazao veliku profesionalnost i uspešno okončao započete izvršne radnje u cilju realizacije pravnosnažne i izvršne sudske odluke".
 
Podsetimo, aktivisti organizacije "ZA krov nad glavom" pokušali su juče da spreče prinudno iseljenje porodice Aksentijević na Novom Beogradu. Opširnije OVDE.
  • Sasa M.

    28.03.2019 20:36
    Rekoše u Ministarstvu pravde "U saopštenju se podseća sa se incident s izvršiteljem Vulovićem dogodio tokom jučerašnjeg dana, te dodaje da su javni izvršitelji na osnovu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, preuzeli ovlašćenja suda u delu sudskog postupka koji se odnosi na izvršenje pravnosnažne presude i postupanja po rešenjima za izvršenje na osnovu verodostojnih isprava. Kao takvi, javni izvršitelji su nosioci javnih ovlašćenja, te svaki napad na njih zakon prepoznaje kao napad na službeno lice".
    Član 143 Ustava Srbije kaže
    Sudska vlast u Republici Srbiji pripada sudovima opšte i posebne nadležnosti.
    Da je ovakva izjava izašla iz štale razumeo bih ali iz ministarstva pravde je sramota. Pa valjda u tom ministarstvu radi jedan sa diplomom stečenom znanjem da objasni idiotima da je ustav iznad zakona.
  • Pera

    27.03.2019 22:43
    Evo
    Pa čitajte ko su izvršitelji, danas jedan razrešen an ovci narodu nisu vraćeni. Tako rade kad im se može, Savamala i Mali im otvorili put. Kad može ministar finansija eejjj da bude na čelu komisije za borbu protiv sive ekonomije o čemu mi pričamo. Eto narode patrijota i SRS koji su huškali na Hrvatsku i Bosnu, koji su zaratili ss NATOM evo šta im je bio cilj. Pa glasja narod neka ti sutra izvršitelji uzimaju stan, neće Malom ne boj se https://www.blic.rs/vesti/drustvo/izvrsiteljkin-sin-se-vec-uselio-policija-juce-izbacila-aksentijevice-novi-vlasnik/lkvnc9d
  • Jovan Mitrović

    27.03.2019 20:59
    Ode sve u dim.
    Kada pravo ne deluje i bude zloupotrebljeno pa makar i od strane države, svaka upotreba sile je dozvoljena i opravdana. Silom se sprečava nepravda. Ljudi su otplatili 80.000 i prihvataju da otplate 30.000. Šta će tu izvršitelji?
    Jedno da znate g. Izvršitelji. Ja imam kredit. Plaćam ga 12 godina. Još 8 godina. Dokle god budem imao koricu hleba da pojedem, plaćaću kredit. Jer to je moj dug i moram ga otplatiti. Ali ako se Vi jednog dana pojavite, znajte da sam za svaki slučaj opasao kuću dinamitom i na daljinskom upravljaču samo treba da kažem o.k. Dobićete gomilu cigala pa preprodajte to između sebe. Na mojoj muci se nećete bogatiti. Neću više imati ja ali nećete ni Vi ni banka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.