Drastične kazne i dalje na čekanju

Nacrt izmena Krivičnog zakonika kojim bi, kako je najavljeno, trebalo drastično da se pooštre sankcije za nasilna krivična dela, ali i uvede kazna doživotnog zatvora, još nije objavljen, uprkos obećanjima predsednika Srbije i ministarke pravde.
Drastične kazne i dalje na čekanju
Foto: 021.rs
"Danas" je od Ministarstva pravde tražio informacije o tome kada se planira objavljivanje nacrta, zbog čega se kasni i koliko sastanaka radne grupe koja radi na njemu je održano, ali odgovori nisu stigli. 
 
"Radna grupa se sastala samo jednom. To je bilo krajem januara u Palati Srbija i sa tog sastanka je poslato saopštenje za medije. Nakon toga, stručna javnost je pozvana da pošalje svoje sugestije za izmene Krivičnog zakonika, a članovi radne grupe nisu se više sastajali", kaže za Danas.rs izvor iz pravosudnih krugova.
 
Isti izvor navodi da će nacrt biti objavljen u najskorije vreme, "možda čak i naredne nedelje", i dodaje da očekuje da nacrt veoma liči na predloge izmena koje je Ministarstvu pravde poslalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 
Predlog MUP-a, između ostalog, podrazumeva uvođenje principa "tri udarca" koji je preuzet iz kalifornijskog krivičnog zakonodavstva. Ukratko, ovaj princip određuje strožije kažnjavanje osoba koji ponove neko krivično delo.
 
U predlogu MUP-a, "tri udarca" će se primenjivati na nasilna krivična dela, silovanja, dela koja se tiču droga i nelegalnog oružja. Plan MUP-a je da osoba koja tri puta počini neko krivično delo iz ove grupe bude kažnjena zatvorskom kaznom koja ne sme da bude manja od dve trećine maksimalne kazne koja je predviđena za konkretno delo.
 
Dodatno, predlog MUP-a je i uvođenje krivičnog dela pripremanje teškog ubistva. Kako se ističe, to je predloženo radi "efikasnijeg procesuiranja počinilaca ovog dela".
 
Najviše pažnje javnosti svakako je privukao predlog da se uvede kazna doživotnog zatvora za najteža krivična dela – teško ubistvo, silovanje, obljuba na nemoćnim licem, obuljuba nad detetom i obljuba uz pretnju oružjem.
 
Sva ova rešenja naišla su na kritiku dela stručne javnosti koje tvrdi da pooštravanje krivičnih sankcija ne doprinosi smanjenju stope kriminala. Prema tom mišljenju, ono što sprečava potencijalnog počinioca krivičnog dela nije visina sankcije, već izvesnost da će biti kažnjen. Iz tog razloga oni povećavanje kazne vide kao politički populizam, a pravo rešenje vide u nezavisnosti pravosuđa i poboljšanju uslova u kojima rade.
 
Ove izmene je, podsetimo, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom januara, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.
 
"Drastično, drakonsko povećanje i minimalnih i maksimalnih kazni za sva krivična dela sa nasilničkim ponašanjem od nasilja u porodici do ubistava", najavio je Vučić. Predsednik je dodao da će borba države protiv kriminala biti "stvarna i ubedljiva" i da će se "u roku od mesec danas sve u Srbiji promeniti po tom pitanju".
 
Probijen je i rok za izmenu krivičnog zakonodavstva koji je najavila ministarka pravde Nela Kuburović. Ona je istakla da će do kraja februara biti objavljen predlog izmena Krivičnog zakonika.
  • Punishment

    01.04.2019 20:32
    Nema drasticnije kazne od zivota u ovoj tamnici .
  • Novosadjan

    01.04.2019 20:11
    Valda moraju i kriminalce da oitaju dali im to odgovara
  • Joca

    01.04.2019 17:31
    brzom brzinom
    Nije to prekidac,sad ga upalis a ono bi svetlo pa se iznenadis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija