NUNS: I nakon 25 godina ubistvo novinarke Dade Vujasinović nerasvetljeno

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo je da se sutra, 8. aprila, navršava 25 godina od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović i da taj zločin još nije rasvetljen uprkos više puta obnavljanim istragama i veštačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih i pravosudnih organa.
Kako se navodi u saopštenju, NUNS je naveo da je "poražavajuća činjenica da se posle dve i po decenije slučaj još nalazi u predistražnoj fazi zbog čega i postoje strahovanja da se čeka formalno opravdanje za zastarevanje slučaja i njegovo deponovanje u arhivu tužilaštva".
 
"Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta 90-ih godina i istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine", navodi se u saopštenju i dodaje da je "prvobitna istraga konstatovala da se mlada novinarka ubila, ali u takvu zvaničnu verziju njena porodica, NUNS i brojne kolege nikada nisu poverovale".
 
NUNS je naveo da su proteklih 25 godina porodica Vujasinović i NUNS ukazivali na "brojne propuste istražnih organa tvrdeći da je Dada ubijena i zahtevajući da se povede nova, temeljna istraga".
 
U januaru 2009. godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je policiji zahtev da istragu povede u drugom smeru, odnosno da prikupi dokaze o ubistvu, a obrt u istrazi utemeljen je na veštačenju balističara koji je 2008. osporio zvaničnu verziju o samoubistvu.
 
Holandski forenzički institut je pre tri godine veštačenjem došao do zaključka da "povrede koje je zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja".
  • JJ

    07.04.2019 15:57
    Čini mi se da je i tada bila slična ekipa na vlasti. Ili grešim?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".