Građanima koji su tužili državu isplaćeno više od 250.000 evra

Broj presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koje čekaju izvršenje od strane srpskih vlasti opao je u 2018. godini, ali zato je porastao broj novopokrenutih postupaka protiv Srbije.
Građanima koji su tužili državu isplaćeno više od 250.000 evra
Foto: 021.rs
Ovo su podaci Komiteta ministara Saveta Evrope, koji je zadužen za kontrolu izvršenja presuda. Komitet je izradio detaljan godišnji izveštaj za 2018. godinu koji prikazuje da je na nivou cele Evrope došlo do poboljšanja, odnosno veći broj presuda je izvršen u svim državama, a najproblematičnije i dalje ostaju Rusija, Ukrajina i Turska.
 
"U slučaju Srbije, Komitet ministara je primio 40 novih slučajeva, što je porast u odnosu na prethodnu 2017. godinu kada ih je bilo 38", navodi se u izveštaju. 
 
Značajno poboljšanje beleži se po broju slučajeva koji su bili u zastoju ali su u međuvremenu rešeni. 
 
"Broj slučajeva na čekanju u 2018. godini je bio 60, što je drastično smanjenje u odnosu na njih 148 iz 2017. godine i 162 iz 2016. godine", stoji u analizi Komiteta.
 
Napredak se vidi i u broju rešenih, odnosno zatvorenih slučajeva u Srbiji. 
 
"Broj zatvorenih slučajeva u 2018. je 128, što je više od dvostruko u odnosu na samo 52 rešena u 2017. godini", piše u izveštaju.
 
Iznos odšteta koje je Evropski sud naložio da Srbija isplati u 2018. godini građanima koji su tužili državu je 251.400 evra, što je značajno više u poređenju sa 147.386 evra iz 2017. Ovo je, međutim, zbir iznosa koje je Evropski sud opredelio, što ne znači da je država sve navedene odštete, odnosno kompletnu sumu novca, i isplatila.
 
Što se tiče poštovanja rokova za isplatu, Savet Evrope beleži da je Srbija u 2018. godini isplatila odštetu na vreme u 28 slučajeva, dok za 22 slučaja nema informacija da li je isplata izvršena na vreme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.