Sve usluge katastra od 15. aprila

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da će od 15. aprila građani Srbije ponovo će moći da dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti, a od tog datuma će važiti i Odluka o minimumu procesa rada u RGZ-u, koju je doneo direktor te institucije Borko Drašković na osnovu uredbe Vlade Srbije.
Sve usluge katastra od 15. aprila
Foto: 021.rs
U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije uredbom deblokirala rad RGZ-a i omogućila građanima da nesmetano raspolažu imovinom i slobodno pristupe svim poslovima iz nadležnosti RGZ-a, uključujući i službe za katastar nepokretnosti.
 
Navedeno je i da 13. aprila stupa na snagu uredba Vlade Srbije o minimumu procesa rada u RGZ-u, "kojom se staje na kraj blokadi katastra". Iz RGZ-a navode da je država "pokrenula mehanizme kako bi zaštitila građane da ne postanu kolateralna šteta pokušaja realizacije projekta blokade državnih i javnih institucija".
 
"Digitalizacija radnih procesa u katastru i uvođenje brojnih antikoruptivnih mera izazvala je očekivan otpor kod državnih službenika u katastrima, ali je zbog nezadovoljstva u neformalnim političkim i finansijskim centrima moći došlo do eskalacije problema i blokade katastra", piše u saopštenju.
 
Kako je navedeno, "lako dostupni podaci katastra u digitalnom obliku i na mobilnom telefonu uskratili su izvor prihoda onima koji su se bavili poslovima u sivoj zoni i zamajavali građane da je loš katastar uzrok njihovih problema".
 
Uprava RGZ smatra da je štrajk zaposlenih predstavljao najizrazitiji oblik otpora digitalizaciji u katastru. Uvažavajući mišljenje i predloge sindikata, direktor RGZ Borko Drašković je, na osnovu uredbe Vlade Srbije, doneo Odluku o minimumu procesa rada u toj instituciji.
 
"Pre donošenja Odluke zatraženo je mišljenje i predlog svih sindikata u RGZ-u o načinu sprovođenja minimuma procesa rada. Sindikat Nezavisnost RGZ, ASNS i JOS pisano su se izjasnili da ne žele da dostave svoj predlog pod izgovorom da mogu postupati samo po aktima koji su stupili na snagu. Predlog o organizaciji minimuma procesa rada dostavio je strukovni Geosindikat", navedeno je u saopštenju.
 
Odluka o minimumu procesa rada u RGZ-u koju je doneo direktor biće sprovedena od 13. aprila, odnosno od prvog narednog radnog dana, ponedeljka, 15. aprila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija