Inspektorima u 94 opštine u Srbiji povećane plate, potrebno zaposliti još 1.300

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da su inspektorima u 94 opštine u Srbiji povećane plate za do 20 odsto i najavio da će u narednim danima predložiti izmenu uredbe, kako bi republički inspektori dobili zvanje samostalnih savetnika, a time i veći koeficijent i veću platu, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Inspektorima u 94 opštine u Srbiji povećane plate,  potrebno zaposliti  još 1.300
Foto: Pixabay
Ružić je u Čačku gde se obeležava Dan inspektora, rekao da reforma inspekcija ne bi bila moguća da nema sinergije, usaglašenog stava i spremnosti države da u takvu promenu krene.
 
"Pokazali smo na konkretnoj reformi kakve rezultate dobijamo kada udružimo stavove privrednika, iskustva inspektora, kapacitete i volju Vlade Srbije i razumevanje gradjana", kazao je ministar.
 
On je naveo da su prošle godine 354 inspektora u Srbiji prošla obuku po programu koji je usvojila koordinaciona komisija, a ove godine se očekuje da Nacionalna akademija udvostruči broj realizovanih obuka. Ministar je podsetio da su obezbeđeni i novi mehanizmi za rad inspektora poput kontrolnih lista, prikrivene kupovine, mešovitog nadzora.
 
"Time smo dobili usaglašen, organizovan, savremen nadzor, gde represivne mere ostavljamo za nesavesne privrednike, a onim privrednicima koji posluju u skladu sa zakonom pružamo podršku i savet", rekao je Ružić.
 
On je istakao da četiri inspekcije već uspešno rade na platformi inspektor, a da je u planu da do kraja leta budu uključene i druge i da na taj način bude zaokružena digitalizacija inspekcijskog nadzora.
 
"Uspeli smo da obezbedimo da Vlada usvoji i Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije i osvestimo značaj inspekcija u toj borbi, ali i da se obavežemo na povećanje broja inspektora i opremanje inspekcija", dodao je ministar.
 
On je podsetio da je ministarstvo, uz stručnu podršku, izradilo i analizu republičkih i lokalnih inspekcija i predlog zapošljavanja inspektora u naredne tri godine.  
 
"Srbija ima više od 4.000 inspektora, a potrebno nam je da se najmanje 1.300 njih zaposli, posebno u Poreskoj upravi, Tržišnoj, Poljoprivrednoj, Veterinarskoj, Zdravstvenoj",   kazao je Ružić.
 
Ministar je dodao da je analiza pokazala i nedostatak vozila za inspektore i ostalih sredstava za rad. "U poređenju sa EU, Srbija ima četiri puta manje inspektora, a to se najviše oseća na lokalu", rekao je Ružić.
  • Petar

    26.04.2019 01:11
    K
    Svaki privatnik u ovoj zemlji imaće svog inspektora. A ko kontroliše javna preduzeća?
  • Xyz

    25.04.2019 18:42
    Zemljo..
    Svi moguci poslovi su preko e portala "prebaceni" na korisnike odnosno privredu.I sada nerade nista ovi koji su u radnom odnosu, kada trazite preknjizavanje cekate ...Svoje partiske clanove zaposlite u svoje firme-dosta je vise na grbaci ovog naroda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.