Poverenica: Zakon o zabrani zapošljavanja staviti van snage

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu inicijativu za izmene ili stavljanje van snage zakona kojim je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru.
Kako je navedeno u saopštenju povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, poverenica je to uradila imajući u vidu posledice funkcionisanja službi u oblasti zdravstva, prosvete, socijalne zaštite, brige o deci, nauke i kulture.
 
Janković je ukazala na to da je tržište rada oblast u kojoj je diskriminacija najzastupljenija već godinama i da u toj sferi postoji široka lepeza kršenja prava na ravnopravnost. Ona je skrenula pažnju na to da u najugroženije društvene grupe spadaju siromašni građani i građanke koji neretko prihvataju nehumane uslove rada, ali i mladi koji napuštaju Srbiju u potrazi za poslom.
 
Janković je ukazala da se među čestim osnovima za diskriminaciju na radu, nalaze i zdravstveno stanje i sindikalna pripadnost.
 
Poverenica je upozorila da, osim što predstavlja kršenje ljudskih prava, diskriminacija u oblasti radnih odnosa ima i negativne posledice na ukupan ekonomski napredak, jer povećava broj siromašnih i socijalno isključenih.
 
"Upravo je njeno suzbijanje uslov za društveni prosperitet i rast životnog standarda", ukazala je poverenica i poručila da organi vlasti, a naročito kreatori politika koje se odnose na zapošljavanje, moraju da intenziviraju aktivnosti u cilju efikasnije zaštite prava zaposlenih.
  • Cole

    01.05.2019 08:17
    Ajte molim vas
    Pa zakon odavno ne važi za partijske i koalicione poslušnika. Koliko ih se samo zaposlilo na fiktivna radna mesta dok tamo gde stvarno postoji potreba za radnom snagom zakon važi. Gomila ljudi prima platu kao nagradu za lojalnost a da nema ni stolicu u jp. Parazita na budžetu kolko hoćeš!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija