Haški sud produžio nadzor Karadžićevih telefonskih razgovora do 1. juna

Sekretar međunarodnog suda u Hagu naložio je danas da nadziranje telefonskih razgovora bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor, bude produženo do 1. juna.
Haški sud produžio nadzor Karadžićevih telefonskih razgovora do 1. juna
Foto: Printscreen
Upravi pritvora u Sheveningenu naloženo je i da presluša sve razgovore koje je Karadžić vodio od 26. aprila i da o sadržaju sačini beleške.
 
Nalogom za prisluškivanje nisu obuhvaćeni Karadžićevi razgovori s advokatima. Nadzor Karadžićeve telefonske komunikacije uveden je zbog toga što se, bez odobrenja, telefonom iz pritvora uključio u jednu javnu tribinu u Crnoj Gori.
 
Prvom odlukom sekretara haškog suda, u utorak, 7. maja, bilo predviđeno da nadziranje Karadžićevih razgovora traje sedam dana.
 
Karadžić se 3. maja telefonom uključio u tribinu održanu u Srpskoj kući u Podgorici, na kojoj je učestvovao i njegov nekadašnji bliski saradnik Momčilo Krajišnik, koji je ranije izdržao dve trećine kazne od 17 godina zatvora na koju ga je Haški tribunal osudio zbog progona nesrba u BiH.
 
Haški sud je, krajem marta, pravosnažno osudio Karadžića (73) na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.
 
Po pravilima suda, pritvorenici u Sheveningenu imaju pravo na privilegovanu, nenadziranu, komunikaciju sa advokatima, ali im nije dozvoljeno da se bez odobrenja uključuju u javne događaje.
 
U pritvoru u Shevenigenu, Karadžić je od 30. jula 2008, i trenutno čeka da bude prebačen u jednu od evropskih zemalja na izdržavanje kazne.
  • Tamara

    11.05.2019 01:32
    Hvala bogu da je dobio doživotnu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).