Kineski će se učiti u gimnazijama

Kineski jezik trebalo bi da od 1. septembra bude fakultativno uveden u sve gimnazije u zemlji, ukoliko Nacionalni prosvetni savet (NPS) da pozitivno mišljenje na predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića, piše Politika.
Kineski će se učiti u gimnazijama
Foto: Pixabay
Predsednik NSP Radivoje Stojković rekao je za taj list da ne vidi ni jedan razlog da predlog ne bude usvojen, jer su plan i program, prema kojima bi se kineski učio u gimnazijama, urađeni po standardima koji važe i za ostale jezike koji se uče u školama u Srbiji.
 
Pravljen je u saradnji stručnjaka sa Konfučijevog instituta i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a verifikovao ga je i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji inače odobrava sve novouvedene planove i programe u školama.
 
Stojković, koji je i predsednik Zajednica gimnazija Srbije, kaže da je "predlog rađen bar godinu dana i da se na kraju samo poklopilo sa strategijskim opredeljenjem vodećih ljudi u državi".
 
On ne vidi prepreku da i sve srednje stručne škole fakultativno u nastavu od početka naredne školske godine uvede kineski.
  • Maja

    11.05.2019 17:39
    A arapski?Ili da ne spominjem da se ministar ne doseti...
  • Optimista

    11.05.2019 14:52
    Predavaće Kinezi koji uče naš jezik u Kini i naša deca koja su diplomirala kineski. Može nam samo biti bolje ako se ugledamo na njihov način života, vratimo moralnim vrednostima, redu,radu,skromnosti.
  • Nemam ni ja ime

    11.05.2019 14:49
    @Nemam vise ime
    Valjda hoćete da kažete da je vama, kao i vašim prethodnicima, rečeno da napišete negativan komentar pa sad nema veze što to s' mozgom nema veze?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.