Službe u pripravnosti, gde su moguća izlivanja reka

Operativni tim koji čine predstavnici Sektora za vanredne situacije, "Srbijavoda", vojske i policije, formiran je nakon upozorenja Republičkog Hidrometeorološkog zavoda o obilnim padavinama koje se očekuju od večeras.
Službe u pripravnosti, gde su moguća izlivanja reka
Foto: 021
Stepen pripravnosti podignut je na najviši nivo i uvedeno je 24-očasovno dežurstvo. 
 
Prema prognozi, do petka se očekuje velika količina padavina, na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima Srbije od 80 do 120 litara po kvadratnom metru, na istoku i jugoistoku od 40 do 80.
 
Generalni direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je za RTS da su korita reka za sada prazna i da je malo drugačija hidrološka situacija nego 2014. godine.
 
Puzović je naveo da bi moglo da dođe do porasta nivoa reka na slivu Kolubare, Jadra, Lugomira, Resave, Lepenice i u donjim delovima slivova Južne i Zapadne Morave.
 
Istakao je da je situacija iz 2014. godine bila velika lekcija i da je sada formiran operativni tim i da su naložene mere koje se sprovode. Kaže da su delovi sistema u pripravnosti i da su obaveštene lokalne samouprave. Ističe da se situacija prati i da je bitno u kom intervalu će biti velika količina padavina. 
 
Kako je rekao Puzović, moguća su lokalna izlivanja na malim i srednjim vodotocima što je znak za lokalne samouprave da odmah reaguju. Podseća da je zakon podelio vodotoke na one prvog i drugog reda i da su za vodotoke drugog reda zadužene lokalne samouprave. 
 
Kada je reč o velikim rekama, Puzović je rekao da opasnost predstavljaju padavine u gornjem delu slivova Save i Drine koje mogu dovesti do porasta nivoa reke. Međutim, kaže da se ne očekuje ništa veliko ali da su ipak naložene preventivne mere i da se prati situacija.
 
Načelnik meteorologije u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Goran Mihajlović, rekao je da se velike količine padavina pre svega očekuju u ponedeljak i utorak.
 
Dodaje da jeste reč o obilnim padavinama ali da mogućnost poplava zavisi od hidrološke situacije, zemljišta i stanja sistema odbrane. 
 
Mihajlović kaže da poređenje sa 2014. godinom nije potpuno na mestu jer su bili nepovoljniji uslovi kada je reč o vlažnosti zemljišta. Kaže i da će u narednom periodu obilne padavine naročito pogoditi desne pritoke Save.
  • nina

    12.05.2019 14:01
    svasta
    Nadlezni dignu sve na noge kad se najavi kisa. Naravno tu su dnevnice. Ko je nadlezan za takve situacije zna se. Treba da cele godine rade i rekonstruisu nasipe. Kako je pre bilo. Sad daj samo novce.
  • Galovica

    12.05.2019 13:36
    Javnost onda treba i da zna da u tim istim Vodama Vojvodine kolo vode zastitari bilja,poluinzenjeri i kojekakvi likovi nedorasli da rese nijedan ozbiljan problem.Ali takve ja najlakse pridobiti, jer savesti,niti obraza nemaju,nazalost ni pameti.
  • Sasa

    12.05.2019 12:00
    Ko je sluzbe,koja pripravnost,pa u Vodama Vojvodine je mnogo bitnije da li su radnici u "onom" ili "ovom" sindikatu,da li su isli u Bg ili nisu,da li su podobni ili nisu,ko jos koga pita za znanje,strucnost,sposobnost.Javnost treba da zna ko treba da ih odbrani od mogucih poplava,a taj neko ne zna ni gde radi ni sta radi.Mozemo se uzdati samo u ono malo strucnih ljudi koji misle glavom i strukom a ne interesima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija