Hores: Zakonom da se reguliše koliki bakšiš treba dati konobaru

Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede Hores, ponovo traži da se zakonski reguliše pitanje napojnice.
Hores: Zakonom da se reguliše koliki bakšiš treba dati konobaru
Foto: Pixabay
Oni predlažu da se bakšiš limitira do 10 odsto računa i registruje u kasi. Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je da problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji.
 
Ako Poreska inspekcija kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike, kaže on.
 
Uz to, izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana. Trenutno, kažu u HORES-u, ne postoji način da se napojnica plati kreditnom karticom uz račun za ugostiteljske usluge, čime se gosti usmeravaju da novac daju u gotovini, što opet stvara probleme.
 
Zakonsko regulisanje napojnice bi hotelijerima i restoraterima omogućilo da u svojim poslovnim knjigama evidentiraju bakšiš u gotovini ili preko platne kartice, da na njihov iznos plate porez i da nakon toga taj novac raspodele među zaposlenima, navodi on.
  • Restorater

    21.05.2019 12:56
    Odlicna ideja
    Digli se Srbi ko ce da ostavi veci baksis !
    Dragi sugradjani nemojte misliti da ste preterano darezljivi posto niste , cast izuzecima. U globalu mi Srbi smo stekare kad treba castiti konobara posle 20 godina u ovom poslu i stotine hiljada gostiju mogu to sa sigurnoscu da kazem. Setite se zadnje svadbe sa koliko ste zakitili pevacicu ili harmonikasa a konobar kog ste cimali svaki cas je radio za 20 taj dan 15 sati . Nacije koji daju napojnicu
    su Amerikanci ali zato se i zale cim im nesto nije bas po njihovom.
    Australijance ne zanima servis samo daj da se pije ali su isto tako i skrti.
    Britanci retko sta ostave a zale se i teski su ko crna zemlja.
    Filipinci daju veliku napojnicu ako osete da su tretirani kako treba.
    Jevreji su jedna od najtezih vrsta gostiju veoma zahtevni,umeju da ostave dobar tips ako te ne pojedu zivog .
    Rusi su teski hoce sve i odma na stolu ne ostavjaju tips.
    Kineze ne zanima nista samo sto vise hrane. Ne zna se ko sta iz cijeg tanjira jede. Umeju da ostave dobar tips.
    Kinezi iz Hong Konga uglavnom snobovi imaju para piju skupa vina .Mogu da ostave bas dobar tips.
    Japanci jednom recju kultura obavezno piju pivo ili vino imaju para ali ne ostavljaju napojnicu.
    I da rezimiram malom posalicom
    Dragi Srbi baksis nije grad u Turskoj.
  • Slom države

    19.05.2019 12:18
    Nije nemoguće
    Filozofijom bakšiša su mnoge gazde umanjile dnevnice i plaćanje konobara, u stilu - živite od bakšiša.

    Vodi li nas ova država ka tome da jednog dana penzionere prestane da finansira i izda im dozvole za prosjačenje - pa živite od donacija sa ulice?
    A to može da uradi sa svima koji su joj na budžetu, od ratnih invalida do ljudi kojima treba pomoć, socijalna ili nege trećeg lica.

    A svojim šalterskim službenicima propiše zakonom poklone - ne treba im plata od države - neka žive od donacija sa šaltera.
  • Uredan

    19.05.2019 08:56
    Neuredan
    Kakva tema... našao se gospodin Denov iz Horesa da pametuje o bakšišu, donosaurus ugostitelj koji je karijeru proveo radeći u vreme socijalizma po državnim restoranima i hotelima, kada je račune ispisivao mastiljavom olovkom na paragon blokovima, pred gostima, uz ono čuveno "Šta smo ovde imali?"... lik koji je u vreme uvodjenja fiskalizacije već bio u penziji, a sada predstavlja neko udruženje ugostitelja koje ni njegovi članovi ne shvataju ozbiljno.
    Što se bakšiša tiče, tu ništa ne treba dirati ni menjati. Ne može zakon da propisuje koliko će i da li će gost ostaviti napojnicu. Ja, kada nisam zadovoljan uslugom, ostavim napojnicu samo do prvog okruglog iznosa, i briga me što je to 7, 10 ili samo 12 dinara. Time dajem do znanja da nisam zadovoljan. Kada sam zadovoljan ili oduševljen uslugom, ne postoji taj zakonski akt koji će me sprečiti da ostavim bakšiš koliko ja hoću, a ne koliko mi "propisi nalažu". Ima loših konobara, i ima dobrih i odličnih konobara, i sada ovim predlogom neko hoće sve da ih stavi u isti koš.
    Gospodin Denov i njegovo udruženje da prestanu da se bave stvarima o kojima znaju samo iz priča... konobar će ionako da stavi napojnicu u svoj džep, a ne u službeni novčanik ili u kasu, tako da te gluposto oko viška u kasi ne piju vodu. Višak je naplata na crno, a nestećni konobari pred inspekcijom, da bi zaštitili alavog gazdu, pričaju priču da je taj višak bakšiš... napojnica je, u svakoj profesiji svetinja i ne dorajte to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija