Šta je dojučerašnji austrijski vicekancelar na Ibici rekao o Srbiji

Dojučerašnji austrijski vicekancelar je, prema pisanju medija, na tajnom sastanku na Ibici pominjao i Srbiju – jednom je hvaleći, a drugi put je kritikujući.
Šta je dojučerašnji austrijski vicekancelar na Ibici rekao o Srbiji
Foto: Printscreen
Njegov rečnik sasvim se uklapao u ton te pijane večeri, piše Dojče vele.
 
Višesatni sastanak u vili na Ibici u leto 2017. godine već je praktično srušio austrijsku Vladu. Kancelar Sebastijan Kurc je najavio vanredne izbore, a akteri sastanka – vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe i njegova desna ruka Johan Gudenus – već su se povukli sa svih funkcija.
 
Ono što se dalo zaključiti na osnovu isečaka snimka koje od petka objavljuju Zidojče cajtung i nedeljnik Špigel, potvrdio je i sam Štrahe – bio je prilično pijan. Dojučerašnji šef austrijske desničarske FPÖ bi hteo da vidi ceo sedmosatni snimak, a istome se nada i austrijsko tužilaštvo, ali mediji kojima je snimak skrivenih kamera dostavljen odbijaju da to urade štiteći izvore.
 
Tako je velika nepoznata ne samo ko je organizovao nameštaljku u koju su lideri Slobodarske stranke Austrije spektakularno upali, dogovarajući mutne poslove sa navodnom ruskom bogatašicom, već i šta bi još moglo da se vidi i čuje na kompletnom snimku.
 
Špigel i Zidojče objavili su tek nekoliko scena, ali su u štampanim tekstovima bili izdašniji sa citatima. Razgovor je očito bio prilično nepovezan i ležeran, pa se lutalo do raznih tema – između ostalih i do Srbije. Prema pisanju Špigela, Štrahe je rekao da je Srbija "fantastična zemlja", da je nekoliko njegovih prijatelja tamo uložilo mnogo novca i da je u Srbiji u anketama omiljen skoro kao ruski predsednik Vladimir Putin.
 
On je inače naglašavao da Austrija "snažno treba da se orijentiše ka Istoku", posebno prema zemljama Višegradske grupe jer na Zapadu vlada "dekadencija". Štrahe je dodao da je bio u Moskvi mnogo puta i da se sa Putinovim savetnicima sastajao još pre deset godina praveći planove "kako možemo strateški da sarađujemo".
 
Međutim, u tekstu Zidojče cajtunga ovog vikenda je Štrahe citiran sa sasvim drugačije intoniranom izjavom o Srbiji. Svoju "rusku" sagovornicu je upozorio da ne investira na Balkanu: "Hrvatska je sranje, obično sranje", rekao je on prema pisanju ovog lista. Dodao je da treba izbegavati i Srbiju jer su tamo njegovim austrijskim prijateljima neke firme "izvučene ispod guzice" – što bi trebalo da znači da su oštećeni u nekakvom poslu, prenosi DW.
 
Zidojče i Špigel još nisu objavili same snimke na kojima Štrahe pominje Srbiju.
 
Srpske veze FPÖ
 
Preterivanje i vulgarnosti uklapali su se u ton večeri na Ibici tokom koje je Štrahe razne ljude nazivao "budalama", novinare "najvećim kurvama na planeti", a o tobožnjoj ruskoj bogatašici govorio da je "scharf" što bi se moglo prevesti kao "dobra riba". Štrahe se u obraćanju u subotu izvinio i svojoj supruzi.
 
Na sastanku na Ibici je, kako je već pisao DW, bila i Tajana Gudenus, supruga Johana Gudenusa, poreklom Srpkinja iz Banjaluke. Ona na objavljenim snimcima nije progovarala.
 
Inače je poznat flert FPÖ sa delom austrijskog biračkog tela srpskog porekla. Štrahe je bio rado viđen gost u Beogradu i Banjaluci i u međunarodnoj štampi prepoznat kao neko ko se zalaže za "srpsku stvar" – bilo u Bosni i Hercegovini, bilo na Kosovu. Nekoliko puta je otvoreno govorio da bi Republika Srpska trebalo da ima pravo na ujedinjenje sa Srbijom.
  • Bela Lagonda

    20.05.2019 11:10
    @wall building
    Javna je tajna da Putin finansira sve ekstremno-desne stranke i pokrete na Zapadu. Ovo sa Štraheom je samo još jedan u nizu dokaza, nakon Trampa i Bregzita.
  • ex chapman

    20.05.2019 09:10
    fašista
    hoću ja da budem fašista! da se opijam sa "napaljenim ribama" na Ibici dok neizmenično hvalim i vređam "male" narode i "male" ljude. da ugovaram skandalozne međunarodne poslove, dok zglupljeno stado podstičem na rasizam i ksenofobiju! da imam prijatelje fašiste u svakom kutku na planeti - da imam gde da pobegnem ako zatreba! i što je najvažnije - da me niko nikada ne poziva na odgovornost (čak ni rođena žena?) - jer zaboga, pa ja sam fašista, šta se drugo od mene i može očekivati?
  • dragan perković

    20.05.2019 08:53
    Haha
    Mi podržavamo fašiste? Ma ajte molim vas, gde bi mi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija