Energetska zajednica traži da struja bude skuplja, Mali potvrdio da neće biti poskupljenja

Iako je manje-više izvesno da struja u Srbiji u narednom periodu neće poskupeti, kako su pojedini mediji spekulisali uoči prošlonedeljnog dolaska misije Međunarodnog monetarnog fonda u Beograd, analiza Energetske zajednice pokazuje da bi realna, tržišna cena struje za domaćinstva u Srbiji trebalo da bude viša 49 odsto, bez različitih državnih subvencija.
Energetska zajednica traži da struja bude skuplja, Mali potvrdio da neće biti poskupljenja
Foto: 021.rs
Nasuprot tome, struja za industriju bi trebalo da se poveća 18 procenata, piše Politika.
 
Upravo to piše u martovskoj studiji, čiji je jedan od autora i Janez Kopač, direktor generalnog Sekretarijata Energetske zajednice, koja analizira direktne i indirektne državne subvencije za proizvodnju struje iz uglja, i razmatra realne cene struje, bez državnih subvencija. Državne subvencije omogućavaju proizvođačima (EPS-u) da na tržištu nude električnu energiju po cenama koje su niže od realnih troškova. Na taj način se troše velika finansijska sredstva da bi se nastavilo sa neodrživom energetskom politikom, navodi se u ovom izveštaju.
 
Članice Energetske zajednice, uključujući i Srbiju, imaju pravnu obavezu da uklone ovaj vid državne pomoći, koji narušava delovanje tržišta, ali to ne čine. U zemljama Energetske zajednice, čest motiv za subvencionisanje proizvodnje struje je namera vlade da održi niske cene za krajnje potrošače, kako bi izbegla potencijalne ekonomske, socijalne i političke probleme.
 
To dovodi do toga da kompanije, poput "Elektroprivrede Srbije", nemaju motiv da bolje posluju i snižavaju troškove proizvodnje na tržišnim principima. Umesto toga, one se oslanjaju na političku podršku i redovnu pomoć države u vidu različitih subvencija, postajući tako stalni teret za vladu i javne finansije.
 
Jedan od glavnih oblika skrivenog subvencionisanja proizvodnje struje iz uglja je to što se u cenu struje ne uračunava trošak emitovanja ugljen-dioksida, kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije. Pored toga, skrivene subvencije odnose se i na omogućavanje poslovanja državnim kompanijama, koje kontinuirano posluju sa gubitkom, kakav je slučaj s EPS-om, što u tržišnim uslovima ne bi bilo moguće, jer bi propale.
 
Kako se navodi u ovoj studiji, direktne subvencije obuhvataju fiskalne subvencije, podršku kroz javne finansije, kao i podršku investicijama državnih preduzeća. Prema analizi predstavljenoj u studiji, proizvodnja struje iz uglja u Srbiji je, u periodu od 2015. do 2017, subvencionisana sa 300 miliona evra, u proseku 100 miliona evra godišnje, pri čemu se najveći deo subvencija koristi za održavanje poslovanja "Resavice".
 
EPS planira da u narednom periodu nastavi sa svim aktivnostima na revitalizaciji i modernizaciji rudnicima i postrojenjima termoelektrana. Ukupna planirana investicija u novi blok iznosi 613 miliona dolara.  S obzirom na finansijsku poziciju EPS-a, takvi ambiciozni planovi signaliziraju da će dodatna državna pomoć biti potrebna za njihovo sprovođenje.
 
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da nema razloga da građani strahuju od povećanja cene električne energije i da je tokom sastanka sa delegacijom MMF-a koja je u poseti Srbiji jasno stavljeno do znanja da tome nema potrebe da se razgovara.
 
"To jeste bila tema, ali jasno smo stavili do znanja da o tome ne razgovaramo, niti ima potrebe, tako da je MMF to prihvatio i to će biti saopšteno u utorak na konferenciji za novinare", izjavio je Mali.
  • Мунгос

    20.05.2019 21:07
    У сваком случају, ипак је велико коцкање покушај Европске Уније да затвори термоелектране на Балкану. У ствари, не на Балкану, то је да се Власи не сете. Када се каже Балкан, мисли се увек Србија. Па ко сем Срба живи на Балкану? По нека национална мањина, и то је све.
    Лакше јој је (ЕУ) било да 1999. године баци 2 – 3 бомбе на ТНТ или Костолац, па да оствари циљеве за које им оволико данас цури из носа. И уста.
    Зато што из поузданих извора сазнајемо да ће министар Антић да се супротстави ЕУ, упркос што га Она чак из свемира гађа леденицама, и то по сред шлема. Никада социјалисти нису били издајници, сем…..
  • Мунгос

    20.05.2019 18:36
    Evropska Energetska Zajednica се превише узда у плаћене министре, председнике влада и Плаћене новинаре.
    Није у питању да ли ће поскупети струја, проблем је како мулцима објаснити да произвођачи струје НИСУ њихови, односно да они нису власници.
    Па тек онда потезати ММФ, ЕЕЗ, МАТРА, КУКА, ПИЗДА, МАТЕ, ЕПС,……….
  • Smartass

    20.05.2019 09:04
    "Oni" kao oce 49% da nam podignu struju.
    "On" kao nas brani, kazhe - "Ne mozhe, mi volimo nashe gradjane, i pazimo na njih! Ne damo da ih pljachkate!"
    "Oni" kao kazhu mora tako inache nema nishta od nas.
    "On" kao kazhe - "Pa dobro, ali onda da bude 18%!"
    "Oni" kao kazhu - "Ok!"
    "On" objavi svima kako nas je herojski odbranio.
    Struja trebala da poskupi 1%

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija