Ljajić: Ne postoji osnov da Srbija raskida saradnju sa Huavejom

Ne postoji bilo kakav osnov da Srbija raskida saradnju sa kineskom kompanijom Huavej, rekao je za Radio slobodna Evropa (RSE) ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
 Ljajić: Ne postoji osnov da Srbija raskida saradnju sa Huavejom
Foto: Pixabay
On je povodom restrikcija koje je američka kompanija Gugl uvela kompaniji Huavej kazao da Srbija ne želi da bude kolateralna šteta sukoba velikih telekomunikacionih kompanija.
 
"Ovde se radi o sukobu dva giganta", rekao je Ljajić i dodao da je u toku realizacija više ugovora koje je Srbija potpisala sa kineskom kompanijom.
 
Kako je objasnio, do kraja sledeće godine 750 hiljada domaćinstava biće povezano optičkom mrežom, što je upravo rezultat potpisanog dogovora sa Huavejom, vrednog 150 miliona evra. Istakao je da je Huavej bio "korektan partner", te da nema potrebe da se dosadašnji nivo saradnje raskida.
 
"Mnoge telekomunikacione kompanije u Evropi imaju slične ugovore, rade sa Huavejom i ne nameravaju da to prekinu, s obzirom na to da je on u ovom trenutku najveći snabdevač telekomunikacionom opremom u svetu", rekao je Ljajić.
 
Nemačka je, kako piše RSE, najavila donošenje specijalnog zakona, kojim bi se osigurala da Huavej da neće predati podatke kineskoj državi, pre nego što dozvoli tom proizvođaču telekomunikacione opreme da učestvuje u gradnji 5G (pete generacije) mobilne mreže. Upitan da li je Srbija razmatrala donošenje sličnih mera kojima bi se regulisalo poslovanje Huaveja, Ljajić je odgovrio da se to u ovom trenutku ne razmatra.
 
"U ovom trenutku to nije opcija, niti ima potrebe za donošenjem bilo kakvog lex specialisa (posebnog zakona). Postoji čitav niz zakona i imamo pravni osnov ukoliko je potrebno da se na bilo koji način zaštitimo. Mislim i da to velike telekomunikacione mreže u Evropi više čine da umire vlastitu javnost", rekao je Ljajić.
 
Povodom optužbi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o navodnim prisluškivanjima Huaveja i prenošenju osetljivih informacija vlastima u Kini, Ljajić je istakao da takvih bezbednosnih pretnji u Srbiji nije bilo. "Bezbednosnih pretnji nije bilo. Ukoliko ih u perspektivi bude, institucije će adekvatno reagovati. Za sad nema nikakve potrebe da se od toga pravi slučaj, pre nego što se na tom planu bilo šta desilo", smatra ministar telekomunikacija.
 
Najnoviji potez će, kako se procenjuje, drastično otežati poslovanje Huaveja na tržištu pametnih telefona izvan Kine, s obzirom na to da će ovom odlukom kineski tehnološki gigant izgubiti pristup ažuriranjima Guglovog operativnog sistema, naveo je RSE.
 
Huavej sprema odgovor na Guglovu zabranu
 
Huavej će nastaviti da pruža usluge ažuriranja na svim postojećim Huavej i Honor pametnim telefonima i tablet-računarima, pokrivajući one koji su prodati i one koji su "na zalihama", prvi je odgovor kineske kompanije na zabrane Gugla.
 
U saopštenju koje je Huavej dostavio portalu The Verge, ta kineska kompanija podseća na svoj doprinos razvoju Android sistema na globalnom nivou. Navodi se da je dokaz za to – porast prodaje Android telefona, dok prodaja drugih proizvođača stagnira ili opada. 
 
Kompanija poručuje vlasnicima Huavej mobilnih telefona da će im i dalje funkcionisati ažuriranja.
 
Kineska kompanija priprema se za eventualni gubitak pristupa softveru američkih kompanija kao što su Gugl i Majkrosoft, a razvija se i interna alternativa operativnom sistemu za Android, što se može naslutiti iz dela saopštenja u kome se navodi da će kompanija "nastaviti da gradi bezbedan i održiv sistem softvera", piše portal The Verge.
 
Američki Gugl je suspendovao licencu za Android kompaniji Huavej, što znači da kineski proizvođač mobilnih telefona ostaje samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. Prethodno je u četvrtak Trampova administracija stavila Huavej na crnu listu kompanija.
 
  • I ovo je džabe

    21.05.2019 15:11
    Protiv 5G
    Sladak procenat od zdravstveno štetnog 5G-a, je li?

    A negde se mora eksperimentalno postaviti, kada ga niko normalan u svetu ne želi.

    A onda idu kamere koje će nam štititi ustavni poredak Voljenog i Opštepodržanog.

    To.... u vašim snovima.

    Život uvek na kraju kaže svoje.
  • Bru

    20.05.2019 23:20
    Dodala bih
    I da je Svajcarska ugovorila sa Kineskom kompanijom Oppo izgradnju 5G mreze koja ce biti promovisana u avgustu ove godine! A Svajcarcima ipak najvise verujem. Iz licnog iskustva.
  • Zoki

    20.05.2019 21:14
    kinezi
    A onda dođe čika iz Vašingtona i lepo izgrdi nestašnu vlast u ovoj nedođiji!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija